Transitie TeamSpreekverbod

Het Transitie Team wil dat alles gezegd mag worden, mits voorafgegaan door de stelling dat je het tegenwoordig eigenlijk niet meer mag zeggen

Wekelijks geeft Micha Wertheim op deze plek berichten van het Transitie Team door aan de bezoeker van de Volkskrant-website.

Er zijn te veel dingen die je tegenwoordig niet meer mag zeggen, maar ook dat mag je tegenwoordig eigenlijk niet meer zeggen. De dingen die niet meer gezegd mogen worden, mogen overigens nog wel gezegd worden, maar ze dienen te worden voorafgegaan door de vermelding dat je het eigenlijk niet meer mag zeggen. Wel is het mogelijk om na afloop nog snel te vermelden dat je het tegenwoordig eigenlijk niet meer mag zeggen. Je mag het natuurlijk nog wel zeggen. Je mag eigenlijk alles zeggen, maar ja, dat mag je tegenwoordig dus eigenlijk ook niet meer zeggen.

De juridische afdeling van Het Transitie Team werkt daarom aan een wetsvoorstel dat ervoor moet zorgen dat na de Transitie weliswaar alles nog gezegd mag worden, maar dat het verplicht zal zijn om iedere zin, hoe onschuldig ook, vooraf te laten gaan door de stelling dat je het tegenwoordig eigenlijk niet meer mag zeggen. Mensen die na de Transitie door gaan met dingen zeggen zonder eerst duidelijk te maken dat het eigenlijk niet meer gezegd mag worden, zullen dan een spreekverbod opgelegd krijgen. Dat is de enige maatregel die het probleem echt kan oplossen, al mag je dat tegenwoordig eigenlijk niet meer zeggen.

Dit alles zal ervoor zorgen dat het steeds moeilijker wordt om even kort met iemand te communiceren. Wie bijvoorbeeld bij de bakker een krentenbol wil bestellen zal na de Transitie eerst moeten fluisteren dat je zoiets tegenwoordig eigenlijk niet meer mag zeggen.

In de praktijk betekent dit dat de toekomstige klant zal zeggen: ‘Je mag het tegenwoordig eigenlijk niet meer zeggen, bakker, maar heeft u misschien een krentenbol.’ Waarop de bakker, na eerst argwanend om zich heen te hebben gekeken, zal antwoorden: ‘Je mag het tegenwoordig eigenlijk niet meer zeggen, maar ja die heb ik voor u.’

Om daar vervolgens aan toe te voegen: ‘Je mag het tegenwoordig eigenlijk niet meer zeggen maar dat gaat u 75 cent kosten.’

Het probleem is namelijk dat als je tegenwoordig iets zegt, iedereen er meteen iets van vindt. Het Transitie Team zou liever hebben dat mensen ophouden ergens wat van te vinden. Maar omdat na de Transitie meningen de rol van feiten overnemen, zit dat er niet in.

De beste oplossing zou daarom zijn dat mensen voortaan gewoon hun mond houden als ze met elkaar praten. Maar ja, dat mag je tegenwoordig eigenlijk ook al niet meer zeggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden