BrievenDe ingezonden brieven van maandag 4 juni

'Het straatbeeld gaat de kant op van Amerika'

Deelnemer aan een Amerikaans reality-tv-programma over overgewicht. Beeld Reuters
Deelnemer aan een Amerikaans reality-tv-programma over overgewicht.Beeld Reuters

Ik raak zeer geïrriteerd door die anti-rookcampagnes die de rokende medemens de les lezen. Nu komen er weer mensen in witte jassen de rokende burger op straat aanspreken alsof het een misdaad is. De verantwoordelijke minister laat meteen weten dat naast het verbieden van rookruimtes in café’s en restaurants ook de terrassen zullen worden aangesproken om het roken daar te verbieden. Binnen enkele jaren wordt het ook in je eigen huis verboden en krijgen wij een verklikkerssysteem om rokende buren een boete op te leggen. Over persoonlijke vrijheden gesproken.

Tegelijk wordt de commerciële snackketens vanuit Amerika geen strobreed in de weg gelegd, om zich hier te vestigen waardoor de zwaarlijvigheid nog meer gaat toenemen en de gevolgen van gewrichtsproblemen en aanverwante kwalen de medische wereld nog meer zullen belasten. Het straatbeeld gaat de kant op van Amerika, waar waggelende voetgangers moeite hebben zich voort te bewegen. Laat Europa die Amerikaanse export van donuts, burgers en hotdogs aan banden leggen in plaats van een importhef- fing te leggen op dure motoren, spijkerbroeken en whisky, zoals wordt voorgesteld. Als de medische wereld zo begaan is met de gezondheid van de Nederlandse burger, laat dan een evenwichtig geluid horen over hoe om te gaan met je gezondheid.

Theo Nieuwenhoven, Amsterdam

Wilhelmus, Buma, Ziyech

‘Samen het Wilhelmus zingen verbindt’ stelt de heer Buma. Ik wil me helemaal niet met de heer Buma verbonden voelen. En op het komende WK in Rusland sta ik als één man achter Karim el Ahmadi (010) en Hakim Ziyech (020).

Daan Stoop, Schiedam

Dividendbelasting of AOW

Waarom vragen we ons bij het afschaffen van de dividendbelasting niet af waar dat geld (jaarlijks 1,4 miljard euro) vandaan moet komen, maar wanneer het gaat over het afremmen van de AOW (eenmalig 1,5 miljard euro) wel?

June Arkenbout-Schram, Amstelveen

Anderhalf miljard

Anderhalf miljard? Dat heb ik eerder gehoord. O ja, dat is wat de afschaffing van de dividendbelasting kostte, in overleg met Unilever en Shell naar verluid.

Dus kabinet, in overleg met bonden en werkgevers de portemonnee open voor de werknemers! Stond niet in het regeerakkoord, dus het kan.

Johan Hoekstra

De vis van Rafael Nadal

Afgelopen zaterdag was het de beurt aan de Spaanse toptennisser Rafael Nadal om als sporter met zijn dier in de Volkskrant te staan.

De buit, die door Rafael met trots wordt getoond, is volgens mij echter geen Caribische zeeduivel zoals wordt verondersteld, maar een zonnevis, Zeus faber. Het is goed mogelijk, dat Rafael de vis vlak bij huis gevangen heeft, want de soort komt voor in de wateren rond Mallorca.

Ook is de kans groot dat het dier niet is teruggegooid in zee, want over zonnevissen wordt geschreven dat ze erg lekker smaken. En dat weet Rafael natuurlijk ook.

Eric W.A. Mulder, Oldenzaal

Watergolven

Met plezier las ik het artikel in het Volkskrant magazine over de terugkeer van het kapperspermanent en bekeek ik de daarbij behorende fotoreportage.

Van enige verwarring was wel sprake. Twee van de drie dames zijn namelijk geportretteerd met een watergolf. En die is nou juist net niet permanent.

Eva Milou Moison, Rotterdam

Zombie-gen

Interessant artikel: ‘‘Zombie-gen’ maakte mensenbrein groot’

(Ten Eerste, 1 juni). Maar je blijft wel met de vraag zitten: ben ik het product van een zombie-gen-opstand of ligt de relatie tussen genen en de mens ingewikkelder en misschien wel andersom? Het is alsof gesteld wordt dat mijn auto gaat rijden doordat de motor aanslaat, terwijl het toch echt komt doordat ik instap.

Peter van den Breemer, Zeist

Beeldvorming over ouderen

‘De oudere generatie weet zich goed vertegenwoordigd aan de onderhandelingstafel over het pensioen’, valt te lezen in het interview met starters over hun oude dag in de Volkskrant van 2 juni.

Met andere woorden, ouderen zijn een stelletje profiteurs die alleen maar aan zichzelf denken.

Als 66-jarige ben ik deze beeldvorming zat. In een tijd waarin de pensioenen door een steeds kleinere groep opgebracht moeten worden voor de steeds ouder wordende medemens, is langer doorwerken nogal wiedes. Minister Koolmees heeft groot gelijk als hij zich daar sterk voor maakt, mits er een regeling komt voor de zware beroepen.

Zelf had ik graag een extra bijdrage geleverd aan de pensioenpot en dus aan de oudedagsvoorziening van jongeren. Ik had minstens tot mijn 70ste willen doorwerken. Helaas, dat was mij niet gegund. Bij het bereiken van de ‘pensioengerechtigde’ leeftijd werd mijn baan ingepikt en kon ik vertrekken. Doe je niks tegen, staat in de wet. Sterker nog, de cao bepaalde dat ik vanaf mijn 66ste niet eens als zzp’er betaald werk mocht doen voor de organisatie. Een gemiste kans voor mij en de jongeren.

Dus minister Koolmees, maak als de wiedeweerga een eind aan de verplichte pensioenleeftijd!

Marianne van der Pol, Nijmegen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden