ColumnSheila Sitalsing

Het stikstofdossier en andere aangekondigde rampen

null Beeld null

In de serie ‘Kronieken van Aangekondigde Beleidsrampen’ drukte de Volkskrant maandag een fraaie aflevering af, geschreven door Frank Hendrickx. Daarin wordt de toestand rond de stikstofuitstoot behandeld. Het is een saga vol typisch Haagse streken.

Zoals: er zijn heel veel uitvluchten en vooruitschuifconstructies verzonnen om maar geen vervelende ingrepen te hoeven doen. Daardoor konden ministers en Kamerleden op goede voet blijven staan met iedereen, en dat trof, want de meeste Kamerleden willen graag dat mensen op ze stemmen. Ministers zijn bovendien aangesteld om grootse daden te stellen, niet om die uit of af te stellen.

Dus komt u gerust door met die tunnels, wegverbredingen, helikoptervluchten, koeienstallen et cetera. Later maken we dat heus goed, op een mooie dag wanneer er geen pijn en geen jammerklachten meer zullen zijn en wij oud of dood zullen zijn en wij gelukkig niet meer verantwoordelijk voor de ontstane bende zullen zijn waardoor anderen zich verplicht zullen zien de rekening te betalen.

Dat krijg je van alle larie over ‘de bv Nederland’. Dan gaan de mensen met beslismacht het waanidee aanhangen dat ze een onderneming aan het runnen zijn, een conglomeraat met vastgoedactiviteiten, vlees- en melkproductie en asfaltfabricage.

Dat dit systeem zou instorten wisten degenen die betaald werden om verstand van de materie te hebben al langer. Hendrickx ging minutieus reconstrueren hoe lang, sprak met ooggetuigen, dook in documenten en concludeert: twee jaar. Zo lang werd er van diverse kanten gewaarschuwd dat een rechter op een dag al die op de pof verleende vergunningen zal laten verscheuren.

Mwa, zeiden ambtenaren in de top van het ministerie van Carola Schouten tegen elkaar. Vervelende analyses stil houden, komt goed, alarmistische provinciebestuurders geruststellen, zo ver gaan die rechters vast niet, kopjes in het zand. De minister was zich niet bewust van de tikkende tijdbom, schrijft Hendrickx.

Het stikstofdossier zit vol interessante verschijnselen die je wel vaker ziet. Zoals het verschijnsel ‘we stemden ooit vóór iets rampzaligs omdat we de stukken niet hadden gelezen of begrepen’. Mooi beschreven in een aflevering van ‘Kronieken van Aangekondigde Beleidsrampen’ die maandag in NRC Handelsblad stonden die over SyRi gaat, het algoritme dat uitkeringsfraude beoogt op te sporen in arme wijken en dat tot flagrante burgerrechtenschendingen blijkt te leiden.

NRC dook in de geschiedenis: zes jaar geleden zonder enige parlementaire discussie aangenomen, afgehamerd in een vrijwel lege vergaderzaal van de Tweede Kamer. Terwijl de Raad van State en de Autoriteit Persoonsgegevens nog zó hadden gewaarschuwd.

De Kamerleden die toen vóór stemden en het wetsvoorstel niet belangrijk genoeg vonden om erover aan de bel te trekken, blijken allemaal op het kerkhof te liggen. Bij de PvdA, bij de SP, bij D66, allemaal toen voor en nu tegen, herinnert niemand zich meer wie dat toen in zijn portefeuille had.

Voor een volgende Kroniek wil ik graag de pensioenen aandragen en dan meer specifiek het debat over de aanstaande kortingen op de pensioenuitkeringen. De immense lobby om die kortingen te voorkomen, de aanhoudende druk om daartoe hocuspocus uit te halen met de rekenrente, de breed levende intentie om vervelende pensioendingen op stikstofachtige wijze vooruit te schuiven totdat een generatie die nu nog jong en onbedorven is en van niks weet zich verwonderd zal afvragen wie de pensioenpotten toch heeft geplunderd: ooit zullen het bouwstenen zijn in een memorabele aflevering van de Kronieken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden