Lezersbrieven Dijkhoff

Het sociaal minimuminkomen is waanzinnig laag: je gaat nog net niet dood

Veel Volkskrantlezers zijn verontwaardigd over VVD’er Klaas Dijkhoff die de bijstand wil verlagen.

Een bezoeker in de Rotterdamse swingmarket, een speciale supermarkt voor minima, 2016. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Ik las in uw krant van zaterdag 26 mei met verbazing het verhaal van de heer Dijkhoff over zijn idee de bijstand te willen verlagen. Ik heb geen bijstand, ben grotendeels arbeidsongeschikt, maar leef wel van het sociaal minimum. Mijn verbazing heeft te maken met het feit dat ik het te onvoorstelbaar voor woorden vindt dat een VVD-fractieleider dit soort uitspraken doet. Wanneer begint het bij de politiek eindelijk eens door te dringen dat mensen individueel behandeld dienen te worden. Gooi niet alle bijstandsgebruikers op één hoop. Het sociaal minimuminkomen is waanzinnig laag anno 2018. Je gaat nog net niet dood, maar meedoen in dit land is niet mogelijk. Wat weet Dijkhoff echt over de mensen die noodgedwongen moeten leven van een bijstandsuitkering? Heeft hij regelmatig contact met deze doelgroep? En zo ja, op welke wijze dan? Dus nu maar gewoon de standaarduitkering verlagen? Alleen mensen die zich nuttig maken, krijgen er iets bij. En wie bepaalt dan wat nuttig werk inhoudt? Dijkhoff persoonlijk? 
Kortom, ik vind het zeer ongefundeerde uitspraken.

Aline Fidder, 61 jaar, Emmen

Denk er nog eens goed over na, Klaas

Klaas Dijkhoff wil de bijstandsuitkeringen verlagen en onder bepaalde voorwaarden optrekken tot het huidige niveau. Ik zou zeggen, beste Klaas, ga eens rondkijken in de maatschappij. Dat heb je tot nu toe te weinig gedaan anders zou je zulke dingen niet zeggen. Trek eens een paar dagen op met die alleenstaande moeder met drie kinderen die van zo'n habbekrats moet leven. En daar dan nu ook nog de onzekerheid bij krijgt of ze wel in aanmerking komt voor aanvulling. Hoe komt ze dat te weten, wat zijn precies de criteria, wie bepaalt het, komt er een speciale instantie voor? En waar kun je terecht als je vindt dat je ten onrechte niet in aanmerking komt voor verhoging. En wat brengt dit allemaal mee aan administratie? Ik zou er nog eens goed over nadenken, Klaas.

Joan Vermeulen, Utrecht

Niet echt de slimste mens

Het winnen van de quiz De slimste mens biedt blijkbaar geen enkele garantie dat de winnaar ook werkelijk slim is. Dat bewijst Klaas Dijkhoff (winnaar in 2017) met de volgende uitspraak: ‘Als partij zijn wij zeventig jaar geleden begonnen als tegenkracht. Nu zijn wij de dominante stroming. We hebben gewonnen.’ Het is voor een groot deel aan het VVD-beleid te wijten dat we nu te maken hebben met ‘de armoede van het neoliberalisme’ (Tommy Wieringa), met geld, geld en nog eens geld als allesbepalende factor. Wanneer Dijkhoff het over winnen heeft, vergeet hij dat door het huidige beleid er veel meer verliezers dan winnaars zijn. In eigen land bijvoorbeeld kunst en cultuur; in het grote geheel de planeet aarde en haar bewoners.

Wil Senden, Hilversum

Soepkeuken

Het toekomstbeeld van Klaas ‘de slimste mens’ Dijkhoff voor bijstandsgerechtigden zal ongetwijfeld veel applaus hebben gekregen van de VVD-aanhangers. Armenhuizen waar zo veel mogelijk mensen in een hokje worden gepropt. Lange rijen voor de soepkeuken van het Leger des Heils en kartonnen huisjes naast de weg waar de gefortuneerden dan triomfantelijk langs kunnen rijden in hun luxe bolides. Ik weet nu wel zeker dat het winnen van ‘de slimste mens’ doorgestoken kaart was.

T.G.S. Horneman, Groningen

Bijstandsgerechtigden moet je niet straffen maar steunen, Dijkhoff!

Mensen die noodgedwongen in de bijstand zitten, zijn niet georganiseerd en staan als individu tegenover een machtige partijman als Dijkhoff die opnieuw de bijstandsgerechtigden wenst te vernederen in plaats van ze de helpende hand te bieden.

Een groot deel van de bijstandsgerechtigden die kan werken, wil dit dolgraag. Helaas zijn mensen in de bijstand steeds verder weggedrukt door een gebrek aan begeleiding of aan mogelijkheden. Wat overblijft, is hun enige financiële zekerheid: de bijstand.

Jarenlang nodeloos solliciteren, weinig begeleiding, financiële en lichamelijke problemen versterken de omarming van het ‘moeten thuiszitten’. De moed is vaak opgegeven, het cv is verouderd, de creativiteit van een sollicitatiebrief is al lang vervlogen, financiële problemen houdt ze thuis en relatieproblemen spelen vaak een destructieve rol. 

Nee, bijstand is geen lolletje, zeker niet als je in het keurslijf van onze overheid moet lopen, die nog steeds denkt dat straffen een beter middel is om mensen aan het werk te krijgen dan stimuleren, ondersteunen en belonen.

Als re-integratiebedrijf hebben we talloze voorbeelden van mensen die dolblij zijn met onze ondersteuning en begeleiding en we zien ze daardoor binnen afzienbare tijd duurzaam aan het werk gaan. Ruim 80 procent van de bijstandsgerechtigden die wij mochten begeleiden is aan het werk. Wij zorgen voor het nodige zelfvertrouwen en vergroten daarmee de motivatie, geven ze maximale ondersteuning en zorgen dat ze bij ons een veilig toevluchtsoord hebben.

Wij zijn er voor deze doelgroep en ondersteunen ze daadwerkelijk in het vinden van werk! Met negativisme kom je niet verder, heer Dijkhoff; span je in om ze goed en professioneel te begeleiden, dáármee krijg je het aantal bijstandsgerechtigden substantieel omlaag. Van demotivatie heb ik nog nooit iemand zien groeien.

H.G.M. Sanders, directeur van re-integratiebedrijf Interstap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden