Column

'Het slachten zal doorgaan, maar onze oogjes zijn beschermd'

Het OM en de politie zullen zich een slag in de rondte moeten werken om iedereen te arresteren die geweld verheerlijkt, schrijft Jonathan van het Reve in zijn column.

James Foley in juni 2011 te gast op de Christa McAuliffe Regional Charter Public School in het Amerikaanse Framingham. Studenten van de school hadden wereldleiders aangeschreven om Foley vrij te krijgen toen hij gevangen werd gehouden in Libië. Na zes weken werd hij vrijgelaten. Beeld ap

Nu zijn ze dus echt te ver gegaan, de jongens van IS. Eergisteren sprak ik hier nog van bestuurlijke paniek, maar sinds het filmpje met de onthoofding van James Foley op internet verscheen, is dat stadium gepasseerd. Eensgezind komt de wereld nu in actie om een eind te maken aan de constante stroom ellende die ons vanuit het kalifaat bereikt.

CDA-leider Buma wil bijvoorbeeld 'het verheerlijken van geweld' verbieden. Er was namelijk tuig dat de onthoofdingsbeelden op Facebook zette met een smiley erbij en dat mag nooit meer gebeuren. 'Het is de eerste trede', aldus Buma, 'waarvan haatzaaien, opruien en direct aanzetten tot geweld de volgende trede is.' Met andere woorden: hij wil uitingen verbieden vóórdat het officiële haatzaaien begint.

Overbodig
Nog doortastender is minister Opstelten van Justitie, die het voorstel van Buma als overbodig beschouwt. Zelf heeft hij namelijk helemaal geen nieuwe wetten nodig om het internet te kuisen: hij zet gewoon het Openbaar Ministerie aan het werk om IS-gedweep te bestrijden. 'We kijken of we het uit de lucht kunnen halen en of het strafbaar is', verklaarde hij woensdag. Vooral die volgorde getuigt van daadkracht: eerst weghalen, dan vragen stellen.

Twitter, Facebook en YouTube wachten zelfs daar niet op, en zijn alvast begonnen met censureren: tientallen accounts van IS-terroristen en hun sympathisanten zijn inmiddels geblokkeerd. Zelfs neutrale gebruikers die een link naar het filmpje delen, worden geschorst. Best lastig voor IS, want de volgende keer dat zij ons willen vertellen waar ze zijn en wat ze uitspoken, zullen ze dus andere kanalen moeten zoeken.

Maar zelfs daar is iets op gevonden. Door de Britten, uiteraard: Scotland Yard heeft alle inwoners van het Verenigd Koninkrijk gewaarschuwd dat het downloaden, bewerken, maar ook het bekijken van onthoofdingsbeelden beschouwd kan worden als een misdrijf onder de terreurwetgeving. Geniaal: als je de tv-makers niet kunt stoppen, arresteer je gewoon de kijkers thuis.

CDA-partijleider Sybrand Buma Beeld afp

De vraag is natuurlijk: waar eindigt dit? Als deze 'daadkracht' aanhoudt, hoe zal de situatie dan over een jaar zijn?

Het OM en de politie zullen zich in elk geval een slag in de rondte moeten werken om iedereen te arresteren die geweld verheerlijkt. Genieten van schietfilms en bokswedstrijden zal de eerste tijd nog wel worden gedoogd, maar gejuich wanneer Obama IS bombardeert, zal eerlijkheidshalve moeten worden aangepakt, net als openlijke aanbidding van de profeet Mohammed. Voor de bestrijding van 'gewone' criminaliteit zal, vrees ik, wat minder tijd overblijven.

Onzichtbaar
Potentiële Syriëgangers zullen sneller moeten leren onzichtbaar te zijn. Een enkeling zal van zijn bed worden gelicht, maar in het juridische moeras dat Opstelten hier creëert, sta je met een goede advocaat snel weer buiten. Via de krochten van het internet zullen de filmpjes en teksten van IS hen blijven bereiken, alleen kunnen ze dat niet meer via Facebook aan de AIVD melden, dus die krijgt het ook moeilijker.

En IS? Daar hebben we geen last meer van. We krijgen af en toe nog een statistiek of een kaartje te zien, maar het zal ons niet meer zoveel pijn doen als nu. Het slachten en verkrachten zal doorgaan, maar onze oogjes zullen zijn beschermd door de daadkracht van onze democratisch verkozen censoren. We zullen weer rustig kunnen slapen - ironisch genoeg dankzij fotograaf James Foley, die naar Syrië ging om de wereld te laten zien wat daar gebeurde.

Jonathan van het Reve is schrijver en columnist van de Volkskrant.

Het hoofd van de AIVD, Rob Bertholee, tijdens de persconferentie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst over de aanpak van jihadisme. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden