COMMENTAARWoningnood

Het Rijk had eerder de regie moeten nemen om meer nieuwe woningen te laten bouwen

De woningnood wordt nu terecht aangemerkt als ‘nationaal belang’, al was hij dat al jaren toen Rutte III werd beëdigd.

Woningbouw in Amsterdam-Oost. Beeld Rebecca Fertinel
Woningbouw in Amsterdam-Oost.Beeld Rebecca Fertinel

Op veertien plekken in Nederland neemt het kabinet meer regie op verstedelijking, zo kondigde minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren, aan wat de koning op Prinsjesdag zal zeggen. Vooral rondom de grote steden in de Randstad en in en rondom Groningen, Eindhoven, Zwolle en Nijmegen moet de bouw van nieuwe woningen een impuls krijgen. Het kabinet wil niet wachten op lokale overheden: het Rijk moet ervoor zorgen dat er in 2030 één miljoen nieuwe woningen zijn.

De laatste keer dat het Rijk de regie naar zich toe trok om de nieuwe woningvoorraad naar een hoger peil te tillen, was begin jaren negentig. Toen verscheen de Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra, kortweg Vinex, die voorzag in tientallen nieuwbouwwijken binnen en buiten steden in heel Nederland. Rijk, provincie en gemeenten bepaalden samen de locaties, het Rijk had het voortouw.

Honderdduizenden kwamen te wonen in een wijk die is vernoemd naar een ambtelijke nota. De Vinex-wijk had echter een negatieve connotatie. Niet-bewoners verdwaalden in het bloemkoolachtige wijkplan. Gettovorming zou een kwestie van tijd zijn. ‘Vinex’ werd synoniem voor ongewenste bemoeienis van een megalomane Rijksoverheid. Die gaf haar regierol dan ook uit handen.

Dat werd definitief in 2010 toen de naar een zo klein mogelijke overheid verlangende, vers aangetreden premier Mark Rutte het ministerie voor Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) liet verdwijnen.

Tien jaar later hangt de woningmarkt uit het lood, met voor starters te dure huizen en onvoldoende huurwoningen voor de middeninkomens. Er worden te weinig betaalbare woningen gebouwd – dure woningen zijn aantrekkelijker voor bouwers. Tegelijk groeien de bevolking en het aantal huishoudens nog harder, vooral de eenpersoonshuishoudens. En bewoners van Vinex-wijken wonen er bij nader inzien met plezier, blijkt uit onderzoek.

Alle reden voor het kabinet om het initiatief naar zich toe te trekken om het grote tekort aan woningen terug te dringen. Terecht merkt het kabinet dat aan als een ‘nationaal belang’, al was het dat al jaren toen Rutte III eind oktober 2017 werd beëdigd.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden