ColumnSheila Sitalsing

Het regent respect voor Hugo de Jonge, op de eerste zeikvrije dag in lange tijd

null Beeld

Misschien, dacht Hugo de Jonge, zou hij elke week met iets moeten stoppen. Elke week ladingen lof incasseren, wat een zegen zou dat zijn.

Want deze vrijdag regende het ‘respect’. Hij was net nog buiten gaan kijken, het kwam met bakken uit de lucht. Zijn eerste zeikvrije dag sinds corona.

Hugo is ‘ontzettend moedig’, Hugo is ‘ontzettend stoer’, Hugo is ‘ontzettend dapper’, fleemde Wopke Hoekstra in een batterij microfoons. Je zág hem stil genieten, de mooiboy. Het type dat net zolang hard to get speelt tot de voltallige partijtop op de knieën aangeschuifeld komt, waarop het type met een genadig knikje de verlossing brengt: bij De Jonge thuis hebben ze daar een kwalificatie voor die ze niet herhalen waar de kinderen bij zijn.

‘Gróót respect, gróót respect’, kirde Mona Keijzer iets verderop. Ze deed ontdaan. Alsof ze niet eerst twijfel had gezaaid over zijn leiderschapskwaliteiten. Alsof ze niet naadloos was doorgestoten naar het ondermijnen van zijn coronabeleid, met een A4’tje vol kleutersommen waaruit moet blijken dat de horeca probleemloos open kan. Treurig broddelwerk van het niveau ‘in die week regende het, toen waren er meer besmettingen, in die week was het zonnig en toen waren er minder besmettingen, dus als het regent, worden we ziek’, had de VVD-fractieleider wreed doch correct opgemerkt. Maar toen was de pleuris onder restauranthouders en De Telegraaf allang uitgebroken.

Nu stond Keijzer met bambi-ogen te zuchten dat ze ‘onder de indruk’ was van Hugo’s dappere besluit. Uit haar tas stak een mes, er droop bloed af.

Op de radio hoorde De Jonge hoe elke CDA’er die voor de microfoon werd gesleept dezelfde tekst koos: ‘Hugo stelt landsbelang boven partijbelang en boven persoonlijk belang. Respect!’ Zal wel rondgeappt zijn door de partijleiding onder het kopje ‘woordvoeringslijn Hugo’. Want je kan veel zeggen over CDA’ers (dat het Brutussen zijn, bijvoorbeeld, behept met een genetisch defect waardoor ze met enige regelmaat buiten zichzelf treden en hun beoogde leiders offeren in een mystiek ritueel dat onder meer bestaat uit vals lispelen in De Telegraaf over ‘te weinig leiderschap’, ‘niks aan’, ‘met Hugo wordt het niks’, ‘zonnebankgloed’), maar als er een woordvoeringslijn is uitgevaardigd, houden ze zich eraan.

De voorzitter van de CDA-jeugd liet op de radio horen dat de partijtraining aan hem niet verspild is geweest, repte van ‘landsbelang boven partijbelang’ en deed er ijverig een schepje bovenop: hij zou een dergelijk verantwoordelijkheidsgevoel in deze gruwelijke pandemie ‘ook verwachten van de lijsttrekker van de VVD’. Grinnikend zette De Jonge de radio harder. Hielke Onnink heet deze voorman van de CDA-jeugd, waarlijk schitterende CDA-naam, 22 pas. Glanzende toekomst in de partij, mompelde De Jonge.

Hij begon zich steeds beter te voelen. Het wás ook fijn. De onafzienbaar lange stoet die in elke openstaande microfoon ‘landsbelang boven partijbelang’ prevelde. De pers die door begon te krijgen dat de partijvoorzitter een weekdier is dat de interne rust niet kan bewaren. De lieve appjes van Pieter Heerma: ‘Zoiets hebben ze mijn vader ook geflikt. Farizeeërs. En zondag weer vooraan in de kerk.’ Het besef dat het Hoekstra is die straks mag schipperen tussen staand het Wilhelmus zingen, het ‘radicale midden’ en het binnen hengelen van de Thierry-verlaters.

Hij zoog de borst vol lucht. Hij voelde zich groter groeien. Nu het corona-varkentje wassen, kwestie van management by sheer willpower. Misschien even laten onderzoeken waar die gekke stijging van het aantal coronagevallen toch vandaan komt, want Black Friday, dat zal toch niet?

Hij strikte zijn schoenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden