Het recht klopt aan de deur, meneer Trump

Michael Cohen, de persoonlijke advocaat van de Amerikaanse president Trump. Beeld Getty Images

Laten we even afstand nemen en stilstaan bij datgene waarvan Amerikanen en de rest van de wereld getuige waren.

In de vroege ochtend van maandag vielen agenten van de FBI in New York het kantoor, het huis en de hotelkamer van de persoonlijke advocaat van de president van de Verenigde Staten binnen. Ze namen bewijsmateriaal in beslag van mogelijke wetsovertredingen, waaronder fraude en overtreding van campagneregels. Dat stond mede in verband met betalingen aan vrouwen, onder wie een porno-actrice, die beweren dat ze affaires hebben gehad met de president voordat hij in functie kwam en dat ze tot zwijgen zijn gebracht met zwijggeld en intimidatie.

Die avond omringde de president zich met de militaire top van Amerika en barstte ongevraagd uit in een tirade tegen de topfunctionarissen van de Amerikaanse rechtshandhaving – functionarissen van zijn eigen regering – die hij beschuldigde van een ‘aanval op ons land’.

Ondertussen is de oud-campagneleider van de president veroordeeld en heeft zijn voormalige nationale veiligheidsadviseur toegegeven dat hij gelogen heeft tegen opsporingsambtenaren. Zijn schoonzoon en anderen uit zijn kring worden ook onderzocht.

Dit is uw president, dames en heren. Dit is de manier waarop Donald Trump zaken doet en dit is het soort mensen met wie hij zich omringt.

Trump heeft zijn loopbaan doorgebracht in gezelschap van projectontwikkelaars en beroemdheden, en ook van zwendelaars, oplichters, haaien, bullebakken en boeven. Hij snijdt bochten af, hij liegt, hij bedriegt, schept daarover op, en kwam daar over het algemeen mee weg, gewapend met dreigementen met processen, zwijggeld en zijn eigen lef. Deze methoden kunnen minder effectief blijken wanneer ze worden toegepast vanuit het Oval Office.

Hoewel de Republikeinse leiders in het Congres zich nog steeds lafhartig stilhouden, heeft Trump nu echt reden om bang te zijn. Een inval in het kantoor van een advocaat vindt niet elke dag plaats; het betekent dat verscheidene overheidsfunctionarissen en een federale rechter redenen hadden om te geloven dat ze daar bewijs van een misdrijf zouden vinden en dat ze er niet op vertrouwden dat de advocaat dat bewijs niet zou vernietigen.

Op maandag gaf Trump iedereen die hij maar kon bedenken de schuld van de ‘oneerlijkheid’ van een onderzoek dat al een jaar aan de gang is, maar nu op stoom komt. Hij zei dat de minister van justitie en procureur-generaal Jeff Sessions ‘een verschrikkelijke blunder’ had begaan door te weigeren zelf toezicht op het onderzoek te houden – waarmee hij bedoelde dat een meer loyale procureur-generaal de rechtsgang zou hebben geblokkeerd en het onderzoek gestaakt. Hij noemde het A-team van onderzoekers van speciale aanklager Robert Mueller ‘de meest vooringenomen groep mensen’. Wat betreft Mueller zelf, zei Trump: ‘We zullen zien wat er gebeurt. Veel mensen hebben gezegd: je moet hem ontslaan’.

In werkelijkheid werd de jacht op de locaties die door Trumps advocaat Michael Cohen worden gebruikt, uitgevoerd door de corruptie-eenheid van de officier van justitie op Manhattan. Dat was niet op verzoek van het team van de speciale aanklager, maar onder een machtiging die de opsporingsambtenaren in New York verkregen op basis van een aanwijzing van Mueller, die eerst had overlegd met onderminister van Justitie, Rod Rosenstein. Samengevat: een door Republikeinen aangestelde oud-directeur van de FBI raadpleegde een door Republikeinen benoemde onderminister van Justitie, die vervolgens een aanwijzing goedkeurde die verstrekt werd aan een FBI-eenheid die niet bekend staat als partijdig tegen Trump.

Trump haalde ook uit naar de autoriteiten die, zei hij, ‘ingebroken hadden’ in het kantoor van Cohen. ‘De onschendbaarheid van de relatie tussen advocaat en cliënt is dood!’, tweette de president op dinsdagochtend. Hij zat ernaast. De onschendbaarheid is heilig in het Amerikaanse rechtssysteem, maar beschermt niet de communicatie die in dienst staat van een misdrijf.

Hoe dan ook, als dit alles een grote heksenjacht is en Trump heeft niets illegaals of gênants te verbergen, waarom maakt hij zich dan zo druk over die onschendbaarheid?

Het antwoord is natuurlijk dat hij veel te verbergen heeft.

© The New York Times

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden