Opinie Nu Niet Zwanger

Het project Nu Niet Zwanger hélpt juist vrouwen

Bureau ­Clara Wichmanns verwijt dat sommige vrouwen het gezinsrecht wordt ontzegd, is vergezocht.

Een afdeling verloskunde. Beeld ANP

Wij hebben als gynaecologen in onze praktijk ruime ervaring met het project Nu Niet Zwanger, waarbij kwetsbare vrouwen (met bijvoorbeeld verslavingsproblematiek of ernstige psychiatrische klachten) door ervaren hulpverleners worden gestimuleerd zelf te beslissen over hun kinderwens en desgewenst door anticonceptie ongewenste zwangerschap te voorkomen.

Dit project is naar ons idee een waardevolle en zeer effectieve aanvulling op de medische praktijk, die bij deze weerbarstige en bewerkelijke problematiek vaak noodgedwongen achter de feiten aanloopt. De hulpverleners van Nu Niet Zwanger zorgen dat de vrouwen die een beroep op het programma doen meer zeggenschap krijgen over hun eigen leven, en biedt oplossingen voor nijpende menselijke problemen waar de meeste artsen helaas onvoldoende greep op hebben.

We waren verbaasd dat een organisatie als het Bureau Clara Wichmann, dat zich altijd sterk heeft gemaakt voor vrije toegang tot anticonceptie en abortus, een proefproces is begonnen tegen Nu Niet Zwanger, omdat dat programma onvoldoende rekening zou houden met het fundamentele grondrecht op gezinsvorming. Dat vinden wij een vergezocht verwijt. Onze ervaring wijst uit dat Nu Niet Zwanger het recht op gezinsvorming juist zorgvuldig respecteert, maar bij voorkeur als vrouwen dat zelf willen en niet alleen als zij door omstandigheden ongewenst zwanger zijn geworden.

Anticonceptie

Op onze gynaecologiespreekuren zien wij regelmatig vrouwen die geen kinderwens hebben, maar er door geldgebrek of andere problemen niet toe zijn gekomen om anticonceptie adequaat te regelen. Voor de start van Nu Niet Zwanger kwamen veel van die vrouwen ongepland en ongewenst zwanger op onze poliklinieken. Veel vaker dan bij de doorsnee gewenste zwangerschap blijkt hun situatie zo complex dat uithuisplaatsing van het kind uiteindelijk onvermijdelijk is.

Open karakter

De vrouwen die wij tijdens ons spreekuur zien, zijn dan ook zonder uitzondering blij met de aandacht en ondersteuning door de hulpverleners van Nu Niet Zwanger. Anders dan het Bureau Clara Wichmann beweert, is hun focus niet de beknotting van grondrechten, maar de zorg voor de betreffende vrouw. De gesprekken mogen indringend zijn, maar ze dragen een open karakter. Een vrouw kan ook besluiten dat zij juist wel een kind wil. Ook dan kan de hulpverlener een belangrijke bijdrage leveren, door samen met de vrouw zo goed mogelijke omstandigheden te realiseren voor die kinderwens. Als anticonceptie daarentegen gewenst is, wordt de vrouw door de hulpverleners desgewenst actief geholpen om dat op vrijwillige basis en in overleg met een arts te regelen. Daar komt geen overheidsdwang of bevolkingspolitiek aan te pas.

Kwetsbare vrouwen vinden de weg naar de dokter vaak niet zelf en dit project reikt hen de hand. Het grondrecht op gezinsvorming dat het Bureau Clara Wichmann aanvoert, blijkt voor veel vrouwen niet te verenigen met echte keuzevrijheid. Zwangerschap is juist voor de doelgroep van Nu Niet Zwanger veelal iets dat hen overkomt. Geen keuze, maar een voldongen feit. 

Cora Fiedeldeij, gynaecoloog Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis Tilburg, Ilse Van Rooij, gynaecoloog Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis Tilburg en Floor Vernooij, gynaecoloog Diakonessenhuis Utrecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden