Het Proces

Als deze rechtszaak één ding duidelijk heeft gemaakt dan is het wel dat rechtszaken het verkeerde middel zijn om uit te maken wie er in een debat gelijk heeft

De president van de Hoge Raad, Geert Corstens, vindt dat de kritiek van Wilders over de rechtspraak het vertrouwen in de rechtelijke macht ondermijnt. Dit is een bizar argument. Het zijn niet de uitspraken van Wilders die het vertrouwen in de rechtelijke macht ondermijnen, maar het feit dat hij terecht staat.

Als Wilders namelijk schuldig wordt bevonden kan de heksenjacht pas echt beginnen. Dan is iedereen die het met hem eens is aan de beurt. Aangezien Wilders problemen aankaart die daadwerkelijk bestaan, zijn dat nogal wat mensen. Het is dit angstbeeld wat vreet aan het vertrouwen in de rechtelijke macht, niet het feit dat Wilders die angst benoemt. Een samenleving kan niet vrij zijn zolang je mensen met een afwijkende mening kunt vervolgen. De notie van een opinie delict is dan ook een democratie onwaardig.

Subjectief

Anders dan bij een normale misdaad waarbij objectief vastgesteld kan worden of de verdachte wel of geen moord heeft gepleegd, is een opvatting een subjectieve aangelegenheid. Niemand zal ooit accepteren dat zijn of haar visie op de werkelijkheid crimineel is. Als rechters het dus zorgelijk vinden dat Geert Wilders zich over de situatie beklaagt, hadden ze maar geen opdracht moeten geven om hem alsnog te berechten.

Spoken
De tegenstanders van Wilders doen graag alsof hij spoken ziet en dat maakt ze in mijn optiek een stuk griezeliger dan Wilders ooit kan zijn. Dit kwam het duidelijkst naar voren tijdens de verhandeling van Ties Prakken. Zij haalde een artikel aan uit de Groene Amsterdammer waarin aan de hand van de beschouwingen van de Duits joodse filosoof Victor Klemperer en vergelijking wordt getrokken tussen het taalgebruik uit het Derde Rijk en dat van Geert Wilders. Even afgezien van de perversiteit om de Shoah te gebruiken ter bestrijding van iemand die onder andere ageert tegen anti-joodse elementen in de Islam, is het nogal absurd om één man te vergelijken met een regime wat heel Europa onder de voet heeft gelopen

De waanzin en de tragiek van deze rechtszaak vat zich samen in de verschijning van Naoual Abeida. "Ik ben geen fasciste", zei ze. "Ik ben geen naziste. Ik ben geen terroriste. Ik ben niet crimineel. Noch ben ik gewelddadig." Precies, dus waarom stond ze daar? Vanwege al die mensen die beweren dat Wilders een racist is en haat zaait natuurlijk. Zij zijn het die moslims de stuipen op het lijf jagen met de suggestie dat hij de nieuwe Hitler is. De mensen die onder het mom van valse historische vergelijkingen een vrouw, waar je alleen maar bewondering voor kunt hebben, toefluisteren dat Wilders haar wél bedoelt omdat ie het op alle moslims voorzien zou hebben. Dat is pas haatzaaien.

Angst
Toen ik haar zo hoorde praten over mensen die, zoals zij dat ervoer, op haar afkwamen om haar ter verantwoording te roepen voor zaken die door Wilders in verband worden gebracht met de Islam en Moslims, moest ik opeens denken aan wat Jaap Hamburger van Een Ander Joods Geluid mij een paar jaar geleden vertelde. Tijdens de eerste Libanon oorlog, begin jaren tachtig, greep een boom van een vent hem bij zijn strot en beet hem toe "waar zijn jullie in godsnaam mee bezig". Sinds die tijd neemt hij het op voor zijn vijanden. Zo ziet echte angst eruit.

Iedereen die een mening heeft zal zich door een tegenovergestelde mening beledigd voelen. Het heeft geen zin om elkaar voor de rechter te slepen wanneer we het niet met elkaar eens zijn. Zeker niet wanneer het een parlementarier betreft, wiens argumenten bovendien door andere partijen steeds vaker worden geaccepteerd. Zelfs Femke Halsema pleit er tegenwoordig voor om de confrontatie op te zoeken met de orthodoxe islam. Als deze rechtszaak één ding duidelijk heeft gemaakt dan is het wel dat rechtszaken het verkeerde middel zijn om uit te maken wie er in een debat gelijk heeft. Zodra rechters dat inzien herstelt het vertrouwen zich in de rechtelijke macht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden