OpinieLezersbrieven

Het probleem zit vooral ook bij de nazaten van ‘foute’ Nederlanders zelf

Brief van de dag: Verwrongen verleden

Jeugdstorm, een nauw aan de NSB verbonden nationaal-socialistische jeugdorganisatie. Beeld ANP
Jeugdstorm, een nauw aan de NSB verbonden nationaal-socialistische jeugdorganisatie.Beeld ANP

Het is bedenkelijk dat het boek over de NSB-familie Ottema, mits het waarheidsgetrouw is, uit de handel wordt genomen. Bij Chris van der Heijdens stelling dat ‘Niet het boek het probleem is, maar de samenleving’, zou ik echter een kanttekening willen plaatsen. Het probleem zit vooral ook bij de nazaten van ‘foute’ Nederlanders zelf.

Sander van Walsums artikel vermeldt twee frappante voorbeelden: Bettina Drion viel in Trouw (4 mei 2013) op door gênant moreel relativisme; zij stelde dat de ervaringen van kinderen van collaborateurs en van Shoah-slachtoffers vergelijkbaar zouden zijn. Isabel van Boetzelaer ging nog een stap verder. In Oorlogsouders beweerde zij onder andere valselijk dat haar nazi-grootvader een verzetsheld was. De memoires van deze groep vormen inmiddels een apart genre dat helaas maar al te vaak uitblinkt door een neiging de keuzes van voorouders goed te praten of hen zoveel mogelijk vrij te pleiten, ook al moet men zich daarvoor in allerlei bochten wringen.

We plukken nu de vruchten van Chris van der Heijdens ‘grijze’ geschiedbeeld: meestal niet een preciezere geschiedschrijving, maar nivellering, dat wil zeggen: het vervagen van de scheidslijn tussen daders en slachtoffers.

De recent overleden historica Evelien Gans waarschuwde terecht tegen deze relativistische kijk: ‘iedereen een beetje slachtoffer, iedereen een beetje dader.’ Dat het ook anders kan, bewijzen bijvoorbeeld Mischa Cohens De nazi-leerling, een portret van de in een NSB-familie opgegroeide Dick Woudenberg, en de Duits-Franse journaliste Géraldine Schwarz met haar boek Les amnésiques.

Maarten van Voorst tot Voorst, Luxemburg

Angst

Veel weldenkende ouders die twijfelen of ze hun kind wel of niet moeten laten vaccineren, wil ik het volgende onder de aandacht brengen.

Zelf ben ik als kind niet ingeënt vanwege de oorlog. Ik heb me altijd onbeschermd gevoeld. Als kind heb ik lange tijd met de angst geleefd een ernstige ziekte te krijgen. Dit werd erger toen ik op de lagere school zat en een meisje in mijn directe omgeving polio kreeg en eraan is overleden. Nog steeds zie ik de ontredderde ouders aan tafel zitten.

Mijn angst nam af naarmate ik ouder werd en besefte dat de kans dat ik polio, kinkhoest of pokken zou krijgen gering was, omdat iedereen in mijn omgeving wel ingeënt was en er dus weinig kans op een besmetting was. Ik zou de ouders van nu willen zeggen: stap over uw aarzeling heen en zadel uw kind niet op met angst en onzekerheid.

Je probeert je kind zoveel mogelijk te beschermen tegen allerlei risico’s in het leven. Daar hoort vaccineren ook bij.

Hannie van Duuren, Woerden

Kinderen worden in april van dit jaar gevaccineerd tegen difterie, tetanus, polio (DTP), bof, mazelen en rodehond (BMR) tijdens een vaccinatiedag in Ahoy. Beeld ANP
Kinderen worden in april van dit jaar gevaccineerd tegen difterie, tetanus, polio (DTP), bof, mazelen en rodehond (BMR) tijdens een vaccinatiedag in Ahoy.Beeld ANP

Zorgplicht

Raar: een ziekenhuis dat bij uw opname nagelaten heeft om na te gaan of u tot een bepaalde risicogroep behoort, heeft een groot probleem.

Wat is in het kader van zorgplicht dan het verschil tussen medepatiënten en speelgenootjes?

P. Theeuwes, Baarle-Nassau

Het Maz(z)eltje

Prachtige column van Jasper van Kuijk. Jammer dat hij mij net voor was. Ik had al het plan om kinderdagverblijf ‘Het Maz(z)eltje’ op te richten.

Willem Hiemstra, Eenrum

Man naar mijn hart

Frank Kalshoven, je bent een man naar mijn hart. 41 jaar ging ik fluitend naar mijn werk. Toen bereikte ik de gevreesde leeftijd en werd door mijn werkgever zonder pardon op de keien gezet. Ben nu als vrijwilliger actief voor gemeente, museum en vakbond, want ik moet toch ergens fluitend naartoe. En wat lees ik in je column? maatregel 12: schrap het leeftijdsontslag op de pensioendatum; maatregel 13: verander vrijwilligerswerk in echt werk. Muziek in mijn oren!

Marianne van der Pol, Nijmegen

Elke klas is anders

‘Stond ik vijf keer hetzelfde verhaal te vertellen. Soms voor vijf klassen’, aldus Arie Slob. Als ik vijf dezelfde klassen had, was er altijd wel wat anders te benadrukken, want elke klas en elke groep leerlingen is anders. Andere interactie, andere belangstellingssferen, de inhoud van het verhaal kan hetzelfde zijn, de rest niet.

Ben ik even blij dat ik in mijn werkzame leven voor de klas belangstelling had voor de groep, van mijn vak hield en de leerlingen met dezelfde stof op maat kon bedienen. Het is dus maar goed dat Arie Slob de klassen vaarwel heeft gezegd. Zijn houding en uitspraak zijn een minister van Onderwijs onwaardig.

J.M. Mulders-Gordijn, Borne

Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media . Beeld ANP
Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media .Beeld ANP

Onbegrijpelijk

Ik steun dit kabinet, ik steunde het vorige kabinet. In tegenstelling tot wat veel mensen vinden, zitten en zaten er veel goede bewindslieden in die Nederland veel goeds hebben gebracht.

Het afschaffen van de dividendbelasting is echter volstrekt bizar en onbegrijpelijk. Het levert als eindresultaat nauwelijks iets op, het interesseert beleggers – weten we nu – nauwelijks iets en het geld kan veel beter besteed worden aan defensie, milieubescherming en watermanagement. Zeg ik als VVD-stemmer.

Dirk Scholten, Tytsjerk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden