'Het organiseren van de Spelen gaat gepaard met nodeloos hoge kosten en milieuschade'

Jeroen Visser
'Weer delft het milieu het onderspit' aldus Hong Jin-won, secretaris van de bezorgde burgers van Gangneung Beeld
'Weer delft het milieu het onderspit' aldus Hong Jin-won, secretaris van de bezorgde burgers van GangneungBeeld

Secretaris-generaal Hong Jin-won rijdt in zijn Kia Morning voor ons uit door het centrum van Gangneung. Het is maar een klein voorbeeld, maar toch wil hij het even laten zien. We stappen uit en Hong wijst op een beboste heuvel tussen de woontorens. 'Projectontwikkelaars wilden daar al jaren bouwen, maar het stadsbestuur zei altijd nee om de natuur te beschermen. Toen kwamen de Olympische Spelen en dan krijg je dit.' Over de heuvel loopt nu een voetgangersweg die het nieuwe treinstation van Gangneung en de schaatsstadions met elkaar verbindt. 'Weer delft het milieu het onderspit', verzucht Hong.

Het 350 leden tellende Gangneung Citizen Act (GCA) werd vijf jaar geleden opgericht uit onvrede met het 'ondemocratische' gemeentebestuur. Ook is de organisatie kritisch over de Olympische Spelen. Secretaris Hong, netjes in pak gekleed, heeft ons die ochtend ontvangen in de kelder van een autoverhuurbedrijf. Het is een kale ruimte met zwarte tegels, een lege boekenkast en een blankhouten tafel met stoelen.

Hong vertelt over de 'nodeloos hoge kosten' en de milieuschade die gepaard gaan met de Spelen. Als voorbeeld noemt hij het nieuwe stadion (capaciteit: 40 duizend) in Hoenggye, het bergdorpje in Pyeongchang dat het hoofdkwartier van de Spelen is geworden. De kosten bedroegen 730 miljoen euro, terwijl het slechts vier keer gebruikt zal worden: voor de opening- en sluitingsceremonie van de Olympische en de Paralympische Spelen.

Het complex wordt daarna deels weer afgebroken. 'Wat overblijft is een stadion voor 20.000 man in een dorpje met 4.000 inwoners', aldus Hong. 'Dat is onzinnig. Waarom hebben ze niet gewoon gebruik gemaakt van het bestaande honkbalstadion in Gangneung?'

Ook een andere locatie kreeg in de aanloop naar de Spelen veel kritiek. In Jeongseon moest een al eeuwen beschermd natuurgebied plaats maken voor de wedstrijdpiste. Op een gebied ter grootte van 785.000 vierkante meter werden alle bomen gekapt. Sommige waren honderden jaren oud.

'De olympische geest betekent juist nadenken over natuurlijke bronnen die je al zo lang hebt, maar ze zijn gewoon vernietigd', zegt Hong.

'De organisatie zegt dat het de plannen zo veel mogelijk heeft aangepast om het milieu te ontzien. Zo gebruiken de mannen en vrouwen hetzelfde traject - een primeur op de Spelen.

Volgens Hong was het allemaal niet nodig geweest, als het toernooi gewoon over de al bestaande faciliteiten in Zuid-Korea was verspreid. 'In Muju, ligt een piste die eenvoudig uitgebreid had kunnen worden om dienst te doen als wedstrijdpiste.'

Het probleem is wel dat het skiresort in Muju 250 kilometer verderop ligt. Daarmee zou de logistiek van de Spelen, die nu als 'de meest compacte spelen ooit' zijn gepresenteerd, een stuk uitdagender worden.

Daarnaast gaat ook veel geld naar de nieuwe hogesnelheidslijn van Seoul naar Gangneung. Dat is toch ook goed voor de ontwikkeling voor de regio? 'Klopt', zegt Hong. 'Onze stad wordt er zeker beter van en we zijn ook niet tegen de komst van de Spelen. Maar dan nog heb je de plicht om niet nodeloos belastinggeld weg te gooien.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden