COMMENTAARRobert Giebels

Het openingsbod zal van Schouten moeten komen

Landbouwminister Schouten staat voor een fundamentele keuze die niet kan wachten tot de formatie.

Landbouwminister Carola Schouten.Beeld ANP

Voor het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en zijn minister Carola Schouten is het deze week erop of eronder. Het plan en de wet waarmee de bewindsvrouw dezer dagen komt, mag er geen twijfel over laten bestaan dat de stikstofuitstoot snel en fors omlaag zal gaan. Dat is nodig zodat natuurgebieden spoedig kunnen herstellen van hun stikstofschade. Tegelijk moet ‘stikstofruimte’ worden vrijgemaakt voor de bouw van dringend noodzakelijke woningen.

Een adviescollege onder leiding van oud-minister Johan Remkes stelde in zijn stikstofadvies ‘Niet alles kan overal’ dat de stikstofuitstoot in 2030 met de helft omlaag moet. De veehouderij laat bijna de helft van de stikstof neerdalen over Nederland in de vorm van ammoniak. Remkes’ conclusie: om de stikstofuitstoot te verminderen, is een forse reductie van de veestapel onvermijdelijk.

Die reductie is een zware opgave en stuit begrijpelijk op veel weerstand van de voor het ministerie van Landbouw belangrijkste doelgroep: de boeren. In plaats van die weerstand te trotseren en ondubbelzinnig het advies van Remkes te volgen, koos Schouten ervoor te zoeken naar alternatieve manieren om de stikstofuitstoot te verlagen en de Remkes-doelstelling te halveren. ‘Ze wil aardig gevonden worden’, merkt een ingewijde in deze krant over haar op.

Dat Schouten niet doortastend optreedt, zit besloten in haar drie jaar geleden heropgerichte ministerie waar Landbouw en Natuur tegenover elkaar staan. Kiezen voor de natuur is kiezen tegen de stikstof uitstotende boer wiens erf naast een natuurgebied ligt. Dat die veehouder niet een eerste stap zet in onderhandelingen over een eventuele beëindiging van zijn bedrijf, ligt voor de hand. Het openingsbod zal van het ministerie moeten komen.

Dat is de knoop die Schouten moet doorhakken om te voorkomen dat haar ministerschap vastloopt: hoeveel biedt zij elke boer die stopt en aldus zijn stikstofuitstoot naar nul brengt? Die duidelijkheid en voorspelbaarheid, met onteigening als stok achter de deur, kan niet wachten tot de formatiebesprekingen die in maart beginnen. Want dan dreigt vertraging in het natuurherstel en in de woningbouw. De keuze ligt nu bij minister Schouten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden