lezersbrieven

Het ongehoorde geluid, homomannen, gemeenschappelijke vijanden en de mannenstop

Redactie
Het Vredespaleis in Den Haag. Beeld arie kievit
Het Vredespaleis in Den Haag.Beeld arie kievit

Brief van de dag: Het ongehoorde geluid van Nederland

Arnold Karskens heeft gelijk. Er is een geluid in Nederland dat ‘ongehoord’ is. Dat is echter niet zijn geluid of dat van Thierry Baudet. Welk geluid dan wel? Onlangs was er een conferentie in het Vredespaleis, georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie-Artsen voor Vrede over de dreiging en medisch-humanitaire gevolgen van een bedoelde of onbedoelde kernoorlog. Een dreiging die volgens experts (de waarschijnlijk minst gehoorde Nederlandse bevolkingsgroep tegenwoordig) niet meer zo groot is geweest sinds de Cuba-crisis van 1962.

Onder de sprekers van dat congres waren de hoogste vertegenwoordigers van twee organisaties die de Nobelprijs voor de Vrede ooit wonnen (Beatrice Fihn en Ira Helfand) de voorzitter van The Elders Mary Robinson, alsmede de VN Hoge Vertegenwoordiger voor Ontwapeningszaken Izumi Nakamitsu. Vrijwel geen enkele krant achtte het nodig iemand erheen te sturen. Slechts één krant wijdde een stukje aan de bijeenkomst.

De dreiging van de ondergang van de wereld, anders dan door klimaatverandering, is hét niet-gehoorde geluid van Nederland. En dat is waarlijk ongehoord, in alle negatieve betekenissen van dat woord.

Leo van Bergen, Nijmegen

Kloof

Behalve het gruwelijke machtsmisbruik van de Belastingdienst, is voor mij evenzo onbegrijpelijk de keiharde ongevoeligheid van andere sociaal-publieke instanties: welke woningcoörporatie, gemeentelijke sociale dienst, deurwaarder, et cetera heeft het fatsoen gehad om bij de slachtoffers snel te informeren en te luisteren naar wat er aan de hand is? Is de maatschappelijke kloof te breed en te diep geworden? Bestaat er tegenwoordig uitsluitend nog een financieel belang?

Jenneke Vrijenhoek, Geldermalsen

Lezen

Het zou zomaar kunnen zijn dat Stone van den Hurk gelijk heeft dat door de nadruk op rekenen en wiskunde Nederlandse jongeren slechter lezen maar beter rekenen. De vraag is of je verheugd moet zijn over die afgeworpen vruchten. Juist wiskunde en rekenen zijn steeds minder nodig, omdat die vaardigheden nou net beter door computers worden beheerst. Lezen, begrijpen wat je leest en die kennis kunnen gebruiken, is een vaardigheid die heel erg nodig is en door steeds minder jongeren wordt beheerst. Mensen die dat kunnen hebben het straks voor het zeggen.

Hanneke Koene, Noorbeek

Tablet

Ze lezen nauwelijks meer, roepen de leraren in koor. En die klaagzang is grotendeels waar. Maar elke leerling heeft tegenwoordig op school een eigen tablet. Zet daar af en toe een mooi boek op en begin elke dag met een leesuur. Want het is voor veel kinderen blijkbaar cooler om een tablet vast te houden dan een boek. En niemand weet waarom.

Arjen Boswijk, Groningen

Gemeenschappelijke vijand

Geen wonder dat er al decennia lang problemen tussen de lidstaten van de Navo bestaan. De oorzaak hiervan ligt voor de hand. Sinds 1989 ontbreekt het aan een gemeenschappelijke vijand. In 1949 opgericht om een blok te vormen tegen de agressie van de Sovjet Unie, verloor de verdedigingsorganisatie haar bestaansrecht. In tegenstelling tot het Warschaupact werd de Navo niet opgeheven, maar bleef bestaan, voortdurend op zoek naar nieuwe vijanden. Die zijn er te kust en te keur, maar de lidstaten zijn verdeeld over wie. Misschien wordt het tijd dat de Navo naar een nieuwe gemeenschappelijke vijand omkijkt. Wat te denken van een gemeenschappelijk front tegen de klimaatverslechtering die ons allen bedreigt?

Albert Kort, ’s-Heer Hendrikskinderen

Bomen

De Braziliaanse president Bolsonaro mag niet grote delen van het Amazonewoud kappen, vinden wij in Europa. Maar zogenaamde natuurbeschermingsorganisaties in dit land gaan rustig door met het omzagen van bomen, bijvoorbeeld in de Hoge Veluwe, omdat zij liever een ander landschap zien dan wat de natuur zelf creëert. Het wil hier maar niet doordringen dat we elke boom nodig hebben om klimaatverandering te minderen en de intensiteit van toekomstige milieurampen te kunnen temperen. Plant bomen in plaats van nog één boom te kappen. Ook goed: laat de natuur zijn gang gaan, komen er vanzelf bomen bij.

Berrij de Haas, Tilburg

Homoman

De kop ‘Moeten homomannen sneller bloed kunnen doneren?’ in de digitale avondnieuwsbrief van de Volkskrant van 4 december trok mijn aandacht. In combinatie met het bijbehorende artikel, over de regels omtrent bloeddonatie voor mannen die seks hebben met mannen, suggereert de kop dat mannen die seks hebben met mannen per definitie homoman zijn. En dat homoman per definitie staat voor mannen die seks hebben met mannen. Beide beweringen zijn onjuist. Het gelijkstellen van de twee draagt bij aan het uitwissen van aseksualiteit, biseksualiteit en panseksualiteit. Bovendien gaat dit voorbij aan het feit dat veel mensen, onder wie ikzelf, de eigen seksualiteit als fluïde ervaren. Op deze manier krijgen lezers een verkeerd beeld van seksuele identiteit en oriëntatie.

Gijs Hablous, Nijmegen

Verdwijnwoord

Vrouwenquotum. Een akelig woord dat van mij mag verdwijnen. Laten we het vervangen door mannenstop, dat geeft ook beter weer waar het probleem zit.

Inger Plaisier, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden