CommentaarSander van Walsum

Het nihilisme van de laatste dagen was doelloos in de meest letterlijke zin van het woord

Geef bonafide betogers meer ruimte zodat coronahooligans beter kunnen worden aangepakt.

De politie en de Mobiele Eenheid hebben zondagmiddag in Amsterdam het Museumplein schoongeveegd. Honderden mensen hadden zich daar verzameld om te demonstreren tegen de coronaregels.

Er werd met vuurwerk naar de agenten gegooid. Rond 15.30 uur was het Museumplein leeg, demonstranten houden zich nog wel in omliggende straten op. De actievoerders worden door de ME de Van Baerlestraat door gedreven.

Zondagmiddag werd er al een noodbevel afgekondigd, maar daar trokken velen zich niets van aan. Daarop werd besloten in te grijpen. âĞOndanks de vele waarschuwingen van gemeente en politie en het afgekondigde noodbevel gaan de demonstranten op het Museumplein niet uiteen. De politie treedt nu op volgens draaiboek. Na meerdere waarschuwingen via versterkt geluid is de waterwerper ingezetâĝ, zo liet de gemeente weten.

Een oudere vrouw met een rollator die door agenten van het plein werd gehaald gooide een groen poeder naar de agent die daardoor onder het poeder kwam te zitten. De oudere vrouw werd vervolgens aangehouden. Beeld Michel van Bergen
De politie en de Mobiele Eenheid hebben zondagmiddag in Amsterdam het Museumplein schoongeveegd. Honderden mensen hadden zich daar verzameld om te demonstreren tegen de coronaregels.Er werd met vuurwerk naar de agenten gegooid. Rond 15.30 uur was het Museumplein leeg, demonstranten houden zich nog wel in omliggende straten op. De actievoerders worden door de ME de Van Baerlestraat door gedreven.Zondagmiddag werd er al een noodbevel afgekondigd, maar daar trokken velen zich niets van aan. Daarop werd besloten in te grijpen. âĞOndanks de vele waarschuwingen van gemeente en politie en het afgekondigde noodbevel gaan de demonstranten op het Museumplein niet uiteen. De politie treedt nu op volgens draaiboek. Na meerdere waarschuwingen via versterkt geluid is de waterwerper ingezetâĝ, zo liet de gemeente weten.Een oudere vrouw met een rollator die door agenten van het plein werd gehaald gooide een groen poeder naar de agent die daardoor onder het poeder kwam te zitten. De oudere vrouw werd vervolgens aangehouden.Beeld Michel van Bergen

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven kenschetste het geweld dat zijn stad, en andere Nederlandse steden, heeft getroffen als aanzet tot een burgeroorlog. Wie iets meer afstand kan nemen van de gebeurtenissen in het afgelopen weekeinde, ziet er misschien eerder de contouren in van een vicieuze cirkel: vanwege corona zijn de grondrechten in Nederland – waaronder ‘de vrijheid van vergadering en betoging’ – ingeperkt. Mensen die betogen tegen de begrenzing van dit grondrecht trekken dus vanzelf de aandacht van de politie.

Daar komen weer de relbeluste types op af die elke gelegenheid aangrijpen om de confrontatie met het gezag aan te gaan. Lokale overheden zijn daardoor nog terughoudender bij het toestaan van betogingen, en de politie treedt nog kordater op tegen overtreders van een demonstratieverbod. Die raken daardoor geagiteerd – al dan niet onder invloed van toegesnelde hooligans, en zo komt de escalatie lekker op stoom.

De snelheid waarmee die escalatie zich na de afkondiging van de avondklok heeft voltrokken, is verbijsterend. Het nihilisme manifesteerde zich gelijktijdig op meerdere plaatsen, en het was doelloos in de meest letterlijke zin van het woord: zelfs een teststraat en een ziekenhuis vielen eraan ten prooi.

De avondklok, waarmee de volksvertegenwoordiging heeft ingestemd, is pas een paar dagen van kracht. En er zijn nog ruim twee weken te gaan. Zeker na de gebeurtenissen van de laatste dagen moet ze strikt worden gehandhaafd. Tezelfdertijd zal de politie – onder zware omstandigheden – moeten proberen een onderscheid te maken tussen kwaadwillenden en mensen die zich op het verkeerde moment op de verkeerde plaats bevinden. Alsook tussen degenen die hun grondrechten willen verdedigen en degenen die dit doel slechts misbruiken.

Bonafide betogers zouden meer ruimte moeten krijgen opdat de ‘coronahooligans’, zoals de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls hen noemde, gericht kunnen worden aangepakt. Tegenstanders van de coronamaatregelen verwijzen graag naar het regime tijdens de Duitse bezetting. Vooral met de avondklok kan fijn stemming worden gemaakt. Hoewel elke vergelijking met dat verleden mank gaat (en beledigend is voor de mensen die het hebben meegemaakt), moet de overheid zich wel hoeden voor een verdere inperking van de burgervrijheden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden