LezersbrievenVrijdag 24 april

Het ‘nieuwe normaal’ is angstaanjagend toekomstbeeld

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 24 april.

Premier Mark Rutte tijdens een persconferentie over de verlenging van de noodmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag

Tijdens de persconferentie van Rutte afgelopen dinsdag gebeurde er iets geks. Een journalist van de NOS stelde de vraag waarom er niet meer beperkende maatregelen worden stopgezet en de liberale premier reageerde verbaasd en bijna geïrriteerd. Een liberale politicus die verbaasd reageert op de vraag of we niet wat meer vrijheid moeten krijgen in ons doen en laten. Dezelfde man die in 2010 bij de presentatie van zijn eerste kabinet zei dat je voortaan een inbreker gewoon je huis uit mag slaan. Kortom, iemand die leek te staan voor de vrijheid van het individu. Diezelfde man was nu verbaasd over de vraag waarom deze lockdown niet beëindigd kan worden.

In plaats van kritiek op de premier, is de NOS-journalist onder vuur genomen. De afgelopen periode zijn er al veel personen die zich hebben uitgesproken tegen deze lockdown, onder andere Ira Helsloot en Jort Kelder. Zonder uitzondering zijn zij hard aangevallen op sociale media en tv.

Begrijp mij niet verkeerd. Het zorgstelsel in Nederland staat onder zware druk door een nieuw onbekend virus, waardoor maatregelen waarschijnlijk noodzakelijk waren. Het is echter aan politici om in deze situatie besluiten te nemen en aan journalisten en columnisten om deze besluiten tegen het licht te houden en waar nodig van kritiek te voorzien. Als wij het werk van deze mensen niet meer normaal vinden, dan is het ‘nieuwe normaal’ een angstaanjagend toekomstbeeld.

Philippe Wildemast, Utrecht

Kapper

Wat geweldig dat onze volksvertegenwoordigers allemaal een liefhebbende partner dan wel huisgenoot hebben die er voor zorgt dat ze er op tv frisgekapt bij zitten. Rutte, immer strak, Wilders (geen uitgroei te bekennen), Rob Jetten (wauw), Jesse Klaver, (hoewel die charmante bos wel een weekje kan leien), Krol (keurig in de krul), Slob en Van der Staaij (niks veranderd, niks bijgegroeid), Koolmees (als altijd), Grapperhaus, geintje. Ze zullen toch niet stiekem en illegaal een kapper bezoeken?

Mariet Dekking, Amersfoort

Kapper (2)

Hoe goed bedoeld ook door premier Rutte en het RIVM, ze vergeten een ding: de mens is zwak en velen zijn egoïstisch als het gaat om het eigen kapsel of de grijze uitgroei die niemand eerder heeft gezien. Dan raakt men kennelijk in paniek. En als men in paniek raakt, dan gaat men bellen naar bevriende kappers of vragen elkaar of iemand nog een thuiskapstertje kent. En ze zijn bereid om er ook nog eens grof voor te betalen, wat het aantrekkelijker maakt voor die kappers om overstag te gaan.

En zo komen al die ‘stiekeme’ kappers binnen bij gezinnen die ‘thuis moesten blijven’. Na het ene gezin volgt op een ander adres het andere gezin en zo gaat het door. De coffeeshops moesten snel open omdat je anders straathandel zou gaan zien, maar dit is vele malen erger. Dit is geen zakje wiet dat overhandigd wordt, maar lichamelijk contact waardoor het coronavirus ondergronds gaat en verspreid wordt.

In een kapsalon worden hygiënische voorzorgsmaatregelen getroffen, desnoods met mondkapjes worden klanten geknipt. Klanten of kappers met ziekteverschijnselen doen even niet mee. Daarom een dringende oproep aan Rutte en het RIVM om de kapsalons toch open te laten gaan, en wel per direct. Juist om het gevaar van verdere besmetting van het coronavirus te voorkomen.

Ali Tsouli, eigenaar Kapper Alissandro, Breda

Saamhorigheid en sfeer

Hele verhalen en discussies gaan over de opgelopen leerachterstanden. Maar er is iets veel belangrijkers. Zullen we, als de kinderen weer naar school gaan, eerst eens gaan werken aan de emotionele schade die ze misschien hebben opgelopen? Wat hebben ze de afgelopen tijd al niet meegemaakt thuis? Veiligheid? Gemis van opa en oma? Een dierbare die overleden is?

Laten we in de klassen die weer naar school hier de prioriteit aan geven. Geef ook aandacht aan de saamhorigheid en sfeer. Leerachterstanden lopen we daarna wel in. Emotionele schade is van een heel andere orde. Laten we eerst de kinderen omringen met warmte en geborgenheid. Dat leren, dat komt daarna wel.

Ad Matheeuwsen, Oosterhout

Voetbal

Begrijpelijk dat het kabinet heeft besloten evenementen tot september te verbieden, waaronder de voetbalcompetitie. Zo’n einde van de competitie is voor iedereen onbevredigend, ook voor de voetballers zelf. Waarom niet één voetbalmiddag aanwijzen in de Kuip in juli met als voorprogramma de bekerfinale Feyenoord - FC Utrecht en in de vroege avond de finale om de titel tussen AZ - Ajax?

Dit zonder publiek, of beter nog, gelet op de coronavirus en vatbare groepen, alleen met jeugdige fans tot maximaal 12 jaar, van de vier betrokken clubs. Dit verdeeld over vier vakken van 5.000 personen (om ook de nodige onderlinge afstand in acht te nemen) met maximaal 200 volwassen begeleiders erbij per club. Resultaat: een feest met een bevredigend voetbaleinde en een waardig bekerwinnaar en landskampioen.

Rene van den Heuvel, Bergschenhoek

Stompzinnigste vraag

In het kader van de ‘stompzinnigste vraag ooit’ had ik liever gevraagd: Meneer Rutte, heeft u er nooit spijt van gehad dat u in uw vorige kabinet ruim 70 duizend banen in de zorg en veel ic-plaatsen heeft wegbezuinigd? Hoewel stompzinnig...

Gerard Bosman, Weert

Happy Birthday

Lang geleden had Oprah Winfrey het in een van haar shows over goed handenwassen. Haar advies was: je moet je handen net zo lang wassen als het refrein van het liedje Happy Birthday duurt. Het hoeft niet hardop, in jezelf zingen mag ook.

Giannina Rijsdijk, Zaandam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden