CommentaarLibanon

Het nieuwe Libanon is gebaat bij echte solidariteit

Afgelopen weekeinde vonden in Beiroet massaal protesten plaats. Beeld AFP

Echte verandering in Libanon kan alleen met steun van de internationale gemeenschap.

Het aftreden van de Libanese regering is een eerste stap naar politieke hervormingen die het geplaagde land een nieuwe toekomst moeten geven. Gemakkelijk zal de weg niet zijn. Te vrezen valt dat de oude clans hun lucratieve machtspositie niet gemakkelijk zullen opgeven, te meer daar zij gesteund worden door buitenlandse krachten als Iran en Syrië.

Ooit werd Libanon ‘het Zwitserland van het Midden-Oosten’ genoemd, maar van die status is weinig meer over na een bloedige burgeroorlog, een Syrische bezetting, de moord op verschillende politieke kopstukken, een verwoestende economische crisis en een lockdown als gevolg van de coronamapandemie. In de tussentijd ving Libanon 1,5 miljoen Syrische oorlogsvluchtelingen op, waardoor ongeveer 1 op de 4 inwoners een vluchteling is. En toen werd dit gekwelde, aan lager wal geraakte land vorige week getroffen door een enorme explosie die een groot deel van Beiroet in puin legde.

De internationale gemeenschap moet Libanon helpen, uit solidariteit met de Libanezen die zoveel beproevingen hebben ondergaan en zoveel vluchtelingen opvingen die in rijkere landen niet welkom waren. Bovendien zal toenemende chaos in Libanon de instabiliteit van het Midden-Oosten nog eens verder vergroten.

De grote vraag is alleen: hoe help je de bevolking als haar leiders blijk geven van corruptie, incompetentie en criminele nalatigheid? Het louter verstrekken van humanitaire en materiële hulp is niet genoeg. Zonder politieke veranderingen zal Libanon verder wegzinken, zoals de Franse president Macron zei. Na de burgeroorlog hebben de leiders van de verschillende religieuze groepen de macht onderling verdeeld. Dat hielp bij de pacificatie, maar inmiddels vormen de vroegere vijanden een kartel dat de opbrengsten van de staat onderling verdeelt.

Het is notoir moeilijk om hervormingen in andere landen af te dwingen. Maar nu Libanon bankroet is en de woede van de bevolking zich tegen de politieke kaste richt, is de hulp van de internationale gemeenschap een drukmiddel om noodzakelijke politieke veranderingen tot stand te brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden