Ingezonden brievenDit schrijven onze lezers

‘Het Nieuw Israëlietisch Weekblad was helemaal niet zo kritisch op Baudet’

De lezersbrieven van vrijdag 4 december

Thierry Baudet tijdens het debat over de coronawet in de Tweede Kamer.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag

Een column met een repliek van Thierry Baudet en een vraaggesprek door adjunct-hoofdredacteur Bart Schut met Annabel Nanninga, beide in het Nieuw Israëlietisch Weekbladzie daar wat Esther Voet ons presenteert als het ontmaskeren van antisemitisme in haar blad. Dat die repliek door Baudet een privilege was dat niemand vergund wordt die door het NIW van antisemitisme beticht wordt, vermeldt Voet natuurlijk niet. En dat het vraaggesprek met Twittertreiteraar Nanninga bedoeld was om de bruine randjes van mevrouw te transformeren in een oogverblindende uitstraling van roomblanke onschuld, evenmin.

Hans Vuijsje, toen directeur Joods Maatschappelijk Werk kreeg van Nanninga dit voor zijn kiezen, in 2013 al (citaat uit NIW): ‘Als jullie er toch een stukkie afsnijden namens Jahwe, overweeg die lange tenen eens in plaats van de piemols (sic)’. ‘Harde humor’, maar geen antisemitisme, volgens Nanninga.

Het NIW wilde Baudet sauveren en aan de tweets van Nanninga ‘context’ bieden. Precies wat het NIW aan alle anderen die het al jaren aaneen belastert van verkapt of openlijk ‘antisemitisme’, systematisch onthoudt. De lijst is eindeloos: van Dries van Agt tot Sanne Wallis de Vries, van Groen-Links (Bruin-Links) tot het Jeugdjournaal.

Het verweer van Voet, dat het Nieuw Israëlietisch Weekblad Baudet en Nanninga toch maar mooi kritisch heeft bejegend, snijdt om nog een andere reden geen hout.

Tot de laatste week hebben zij en Schut zich ingespannen om scenario’s te bedenken om Forum voor Democratie ‘te redden’. Daar was het hen om begonnen: het ‘pro-Israël’ Forum voor Democratie overeind houden, zonder antisemitische oprispingen als het kon, mèt als het moest.

Jaap Hamburger, voorzitter Een Ander Joods Geluid

Vaccineren (1)

De GGD’s zijn er in de zomer van 2021 al klaar voor om massaal te gaan vaccineren. En minister De Jonge is blij met die voortvarendheid van de GGD’s. De Britten beginnen volgende week al, maar wij gaan eerst uitgebreid polderen en alsnog megateststraten opzetten. Mosterd na de maaltijd zou ik zeggen, want van testen wordt je voorlopig niet immuun.

Tegen de tijd dat de GGD’s er klaar voor zijn, zijn alle kwetsbare ouderen, hun verzorgers en allen die dat graag willen al gevaccineerd. Desnoods halen we het prikje in Duitsland, want daar wordt minder gekletst, maar meer gedaan.

In de zomer van 2021 blijven bij ons alleen nog die 40 procent weigeraars en complotdenkers over. Zouden die het soms zo moeilijk maken voor de GGD’s ?

L. Habets, Klimmen

Vaccineren (2)

Na maanden van onzekerheid en gedweeë onderwerping aan – niet altijd even duidelijke of logische – coronamaatregelen, lijkt de verlossing van de restricties op ons aller leven nabij. Of toch niet? De GGD’s in Nederland ‘mikken op augustus’. Alle hoop op een normaal leven binnen afzienbare tijd, voor jongeren, studenten, zorgmedewerkers en ons allemaal wordt zo in één klap teniet gedaan.

Er is zeker begrip voor de omvang van een dergelijke logistieke operatie, maar zouden we, in een tijd van oorlog, waarin we een middel hebben om ‘de vijand’ te verslaan, ook negen maanden de tijd nemen om een en ander voor te bereiden? Of zouden we al onze macht (kabinet, parlement) en kracht (leger, volk en vrijwilligers) verzamelen om zo snel mogelijk een einde te kunnen maken aan een situatie die het sociale en economische leven zo ingrijpend ontwricht?

Jacqueline Duurland, Heerewaarden

Vaccineren (3)

Gesteld dat er inderdaad vaccins vanaf begin 2021 beschikbaar komen, frons ik toch mijn wenkbrauwen bij de mededeling van de GGD’s dat zij er in augustus wel klaar voor zijn.

Ongetwijfeld zie ik zaken over het hoofd, maar bij een dergelijke termijn schieten dingen door mijn hoofd als stroperigheid, ambtenarij, risicomijding, 9-5-mentaliteit en,laat ik zeggen, niet echt resultaatgericht.

Joost Bakker, Breda

Vaccineren (4)

Artsen zonder Grenzen heeft tientallen jaren ervaring met vaccinatiecampagnes van honderdduizenden. Zou het RIVM, dat worstelt met de vraag hoe dit te organiseren, daar niet eens om raad kunnen vragen in plaats van het wiel opnieuw uit te vinden?

Wijbrand Boon, Creil

Vaccineren (5)

De sterke overeenkomst tussen de de Tweede Kamerverkiezing en de geplande vaccinatie tegen covid-19 maakt het voor de hand liggend beide te combineren. Er is sinds 1970 geen opkomstplicht meer en vaccinatie kan ook niet worden verplicht. Wel is er de sterke wens mensen van 18 jaar of ouder hun verantwoordelijkheid voor de samenleving te laten nemen door te stemmen en zich te laten vaccineren. Een opkomst op 17 maart van 60-80 procent zou voor beide fantastisch zijn.

De hele registratie is al georganiseerd, een vinkje toevoegen op het formulier en op elk stembureau een betaalde verpleegkundige inzetten is vast simpel te regelen. De firma die de vaccins maakt heeft een enorme hoeveelheid draagbare min-80-gradenkoffers klaarstaan. Als de eerste prik erin zit, is de motivatie om de tweede te halen bij de GGD of huisarts vast groot. Bijkomend voordeel zou nog kunnen zijn dat antivaxers niet gaan stemmen.

Dick Oepkes, Lisse

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden