Commentaar Sander van Walsum

Het niet uitvoeren van een staatswiet-experiment verbetert de huidige situatie óók niet

Beeld Marcel van den Bergh

Het experiment met gecontroleerde wietteelt moet zich tot beleid kunnen ontwikkelen.

Met het aangekondigde ‘staatswiet’-experiment hebben de coalitiepartners gepoogd de kwadratuur van de cirkel te vinden. Aan de ene kant staat D66, dat niet alleen de verkoop van cannabis wil gedogen maar, onder bepaalde voorwaarden, ook de productie ervan – teneinde niet alleen controle te kunnen uitoefenen bij de voordeur van de verkooppunten maar ook bij de achterdeur. VVD, CDA en ChristenUnie zijn tegen wiet-regulering en gunden D66 – bij wijze van concessie – een begrensd experiment: wietteelt onder staatstoezicht zal in een klein aantal (zes à tien) gemeenten voor een periode van vier jaar worden toegestaan. Dan zou het experiment moeten worden beëindigd, ongeacht de uitkomst.

Een commissie onder leiding van hoogleraar huisartsengeneeskunde, en voormalig WRR-voorzitter, André Knottnerus heeft het kabinet er – wellicht ten overvloede – op geattendeerd dat politieke compromissen niet altijd bestand zijn tegen de werkelijkheid en de logica van alledag. Ze stelt voor de schaal van het experiment aanzienlijk te vergroten zodat het meer informatie oplevert. En bij gebleken succes, waaronder de commissie verstaat dat de bestaande situatie in elk geval niet verslechtert, zal de proef moeten worden verlengd.

Het is te hopen dat het kabinet deze aanbevelingen, die ook worden onderschreven door VVD- en CDA-burgemeesters, ter harte zal nemen en dat een als experiment aangekondigd initiatief ook de kans krijgt beleid te worden. Daarvoor hoeven de regeringspartijen alleen maar te kijken naar de ongerijmdheden van het Nederlands gedoogbeleid, naar de omvangrijke en geprofessionaliseerde criminaliteit die daar het gevolg van is en naar de ontwikkelingen in landen (zoals Uruguay en Canada) die de productie en distributie van cannabis hebben gereguleerd.

De opvattingen over het te voeren beleid lopen binnen de coalitie dan uiteen, de samenstellende partijen beogen hetzelfde: het gebruik van wiet en hasj controleren en terugdringen, en de georganiseerde criminaliteit haar belangrijkste verdienmodel ontnemen. Ook zonder experiment met staatswiet is vast te stellen dat het huidige beleid aan deze doelstellingen geen bijdrage heeft geleverd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden