commentaar uitzetting jezidi's

Het Nederlandse asielbeleid mag zijn menselijke gezicht niet verliezen

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) moet zorgvuldigheid bij uitzetprocedures niet laten ­ varen onder politieke- of capaciteitsdruk. Dat lijkt gebeurd te zijn bij de dreigende uitzetting van Jezidi's. 

Een Jezidi gezin in het Bajed Kandala vluchtelingenkamp in Noord-Irak. Beeld Getty Images

De Tweede Kamer wil opheldering over het terugsturen van Jezidi’s naar vluchtelingenkampen in Koerdisch Irak. Volgens de IND zou het daar veilig genoeg zijn en krijgen de vluchtelingen er eten en een dak boven het hoofd. Asieladvocaten en vluchtelingenorganisaties plaatsen hierbij vraagtekens en willen dat mogelijke uitzettingen per direct worden stopgezet.

Hoewel onduidelijk is of dergelijke uitzettingen nu al plaatsvinden, zijn zorgen over het uitzetbeleid van de IND terecht. Staatssecretaris Mark Harbers van Asielzaken mag zich juist in het geval van de Jezidi’s niet verschuilen achter het argument dat het niet aan de politiek is om zich te bemoeien met individuele uitzetbeslissingen van de IND.

De Jezidi’s zijn als religieuze minderheidsgroep in Irak door Islamitische Staat op gruwelijke wijze verjaagd uit Sinjar, vermoord, verkracht, als seksslavinnen verhandeld en op andere manieren mishandeld. Voor alle overlevenden geldt dat zij ernstig getraumatiseerd zijn, als etnische minderheidsgroep in Irak nog steeds kwetsbaar zijn en dat een overvol vluchtelingenkamp in Irak niet hun oorspronkelijke ‘thuis’ is.

Het ‘trucje’ dat de IND volgens asieladvocaten uithaalt om de Koerdische vluchtelingenkampen als een veilige ­ terugkeerplek te bestempelen, roept de vraag op of de IND wellicht onder te veel druk wat ongenuanceerd te werk gaat. Onlangs werd een vluchteling uit Bahrein teruggestuurd om direct levenslang te worden opgesloten. Eerder dit jaar verdween een Soedanese asielzoeker direct na zijn uitzetting van de aardbodem.

Mensenrechtenorganisaties vragen zich al langer af of de IND nog wel genoeg zorgvuldigheid betracht in de procedures. De IND kampt met een groot mankrachttekort; de wachttijd voor asielprocedures zijn opgelopen tot een record van anderhalf jaar, de asielzoekerscentra zitten bomvol met gefrustreerde asielzoekers, van wie sommigen al jaren vergeefs op gezinshereniging wachten.

In combinatie met het huidige politieke klimaat om vluchtelingen liefst zoveel mogelijk te weren uit Europa, moet gewaakt worden dat het Nederlandse asielbeleid zo zijn menselijke gezicht niet geleidelijk verliest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden