Het Nederlands voetbal en Nokia verschillen wel degelijk van elkaar

De ingezonden brieven woensdag 11 oktober.

1988. Nederland is Europees kampioen. Beeld Foto: Guus Dubbelman / de Volkskrant
1988. Nederland is Europees kampioen.Beeld Foto: Guus Dubbelman / de Volkskrant

Brief van de dag: Toen Oranje nog heerste

Hartstikke leuk artikel, over de parallellen tussen het Nederlands voetbal en Nokia. Altijd interessant om te lezen hoe iemand met kennis van zaken bedrijfskundige Gaston Sporre in dit geval op een andere, verrassende manier naar dingen kijkt. Daarbij ziet Sporre echter ook de nodige zaken over het hoofd, bewust of onbewust.

Als voormalig verslaggever van zowel economie- als sportredacties kan ik namelijk net zo makkelijk tien punten opnoemen waar de vergelijking mank gaat. Bijvoorbeeld: toen Nokia marktleider was, stond de markt voor mobiele telefonie nog in de kinderschoenen. De Finnen hadden te maken met de wet van de remmende voorsprong. Dat kan van Oranje's 'heerschappij' in het voetbal niet worden gezegd. Anders dan in het voetbal waar het aantal te spelen systemen redelijk beperkt is volgen trends en technologische ontwikkelingen elkaar in de telecommarkt pijlsnel op. Zo bezien is het razend knap dat Nokia het zó lang heeft volgehouden aan de top. Maar het belangrijkste verschil is natuurlijk dat in voetbal, anders dan Sporre beweert, één goede of slechte generatie wel degelijk het verschil kan maken. Kijk maar naar de opmars van het kleine, rijke België!

Rien Meijer, Rotterdam

Een stukje vertrouwen

Dat 'vertrouwen in de toekomst' levert hier aan de keukentafel wel wat vragen op. Is 'vertrouwen in de toekomst' per saldo niet hetzelfde als 'op hoop van zegen'? We hebben geen vertrouwen in elkaar, in Brussel, in de burgers van het land, in de aantrekkende economie... dan in Gods & Pechtoldsnaam maar in 'de toekomst'. Wij nemen tenminste aan dat ze niet bedoelen dat de partijleiders wellicht 'in de toekomst' elkaar een keertje gaan vertrouwen.

Het nietszeggend motto past dit nietszeggende regeerakkoord dat in deze, uitdagende tijden, een punt durft te maken van koopkrachtprocenten achter de komma en een verplicht schoolreisje.

Het is dat ik geen vertrouwen heb in de kracht van de oppositie, anders zag ik de toekomst handenwrijvend tegemoet.

S. van den Hurk, Utrecht

Inbraak? Deel een app

Haha, die is leuk: een politie-app!

De politie gaat stress wegnemen door na een inbraak niet meer langs te komen, maar een videogesprek aan te gaan. Buurtonderzoek doe je zelf met de app. Net als de banken doen, staat erbij.

Nou wil het toeval dat mijn man onlangs zo'n videocontact had met onze bank. Het duurde ruim een uur, het hoofd van mijn man werd roder en roder en mogelijk door het verouderde systeem van onze computer, werd het beoogde resultaat niet bereikt.

Het resulteerde slechts in een zeer gestresste echtgenoot, die alsnog bij de bank langs moest. Politie, kom a.u.b. bij me langs als ik in de stress zit na een inbraak. Bezorg mij geen dubbele stress met die inbraak-app!

Ria Keijzer, Delft

Burger

Aangesproken worden als mijnheer of mevrouw is ongewenst geworden en buitenlandse achternamen leiden ook al tot beperkingen. Laten we elkaar gewoon aanspreken als 'burger', gevolgd door je burgerservicenummer.

Burger 088030969, K. Bisschop, Zwaagst

Nobelprijs voor nudger

In Ten eerste van 10 oktober worden de achtergronden van Nobelprijswinnaar voor de Economie Richard Thaler toegelicht. Zeker interessant. De aangehaalde kenmerken van de door hem beschreven gedragseconomie leerde ik al in de jaren tachtig tijdens mijn avondstudie NIMA A/B en Verkoopleider. Een afgeleide daarvan: het hebben van (meer) geld motiveert niet, maar het ontbreken ervan demotiveert wel. Een voorbeeld daarvan uit mijn praktijk destijds: een salarisverhoging werd met een simpel bedankje aanvaard, maar leidde eigenlijk niet zichtbaar tot extra inspanningen. Terwijl een tegenvallende bonusuitkering veelal heftig en langdurig werd bediscussieerd. Hoe moest je immers thuis verklaren dat je wel een bonus kreeg, maar dat het al vooraf afgesproken reisje naar de VS moest worden vervangen door een tripje naar Frankrijk.

Terwijl de optelsom van de maandelijkse salarisverhogingen een groter bedrag vertegenwoordigde dan het verschil tussen de gewenste en de gerealiseerde bonus. Een treffend voorbeeld derhalve van de gedragseconomie volgens Thaler. Waardering voor zijn werk is dan ook op zijn plaats, maar een Nobelprijs voor toegepaste marketingtheorie van ruim 30 jaar geleden? Of zijn er dan echt zo weinig nieuwe ontwikkelingen op het terrein van de economie?

Peter Sluijter, Almere

Rutte III, toon karakter

In hun stukje over de kilometerheffing voor trucks stellen de schrijvers Saskia van Schijndel en Dennis Overbeeke dat de belastingdienst zijn geld maar ergens anders vandaan moet halen. Dat klopt. En daar is één andere transportsector bij uitstek geschikt voor: de luchtvaart. Nog steeds wordt er geen accijns geheven op brandstoffen en nog steeds staat het btw-tarief op nul, zowel voor brandstof als voor internationale vliegtickets. Door het doorvoeren van deze heffingen zullen de tickets behoorlijk duurder worden. Belachelijk goedkope vliegtickets zullen grotendeels verdwijnen waardoor een significant aantal passagiers zal besluiten aan de grond te blijven.

Natuurlijk moeten deze heffingen doorgevoerd worden in Europees verband (inclusief Engeland) en eigenlijk mondiaal. Tegen Rutte III zou ik zeggen, toon karakter en zet eindelijk eens koers in deze richting !

Coen van den Heuvel, Eindhoven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden