ColumnBert Wagendorp

Het mysterieuze reisgezelschap van Gods eigen reisbureau is op pad met mijn belastinggeld

null Beeld

Bij de Staatkundig Gereformeerde Partij is heibel uitgebroken. Niet omdat de SGP zich steeds scherper profileert als de orthodox-christelijke rechtervleugel van T. Baudets FvD, maar omdat een kerkklokkenluider de vuile was op straat heeft gegooid.

Binnen de Stichting Vormingsactiviteiten Oost-Europa (VOE), zeg maar het Bureau Buitenland van de mannenbroeders, is volgens hem sprake van ‘verbaal agressief en intimiderend gedrag’. Bovendien zou de VOE, ook actief in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, overheidsgeld besteden aan onduidelijke buitenlandse tripjes – de VOE is dus ook het gesubsidieerde reisbureau van de partij. SGP’ers die kritiek hebben op de VOE mogen nooit meer mee.

De kwestie werd vorige week naar buiten gebracht door De Telegraaf. Aanvankelijk deed het me weinig, maar gaandeweg begon het me toch meer te interesseren. Wat is die VOE precies? Volgens kritische geesten binnen de SGP duldt de VOE geen kritiek, wijst ze elke vorm van controle af en gaat ze samenwerking met andere partijgeledingen zoveel mogelijk uit de weg. Geheimzinnig clubje, die VOE. Mannen in zwarte pakken die gezamenlijk op reis gaan naar verre vreemde landen om daar de christelijke politiek en de democratie te bevorderen – dat is althans de officiële lezing. De voorzitter van de VOE heet Engelbert J. van Voorden (79) en is voormalig burgemeester in SGP-bolwerken als Rijssen, IJsselmuiden en Genemuiden.

Je zult maar in Marokko wonen en opeens een groepje strenge grijze SGP’ers uit de gate zien komen, onder leiding van Engelbert J. van Voorden. Dat moet in Marokkaanse ogen zoiets zijn als een op Schiphol geland gezelschap salafisten in die van ons. Wat de VOE betekent voor ons imago in de bezochte landen is onduidelijk, maar bevorderlijk voor de export kan het nooit zijn. Volgens NRC weet iedereen binnen de SGP dat Engelbert van Voorden geen woord over de grens spreekt, wat nieuwe vraagtekens opwerpt over inhoud en doel van de missies.

De SGP is van zichzelf al een gesloten mannenbolwerk, maar daarbinnen heeft zich kennelijk een nóg geslotener club genesteld – een soort geheim genootschap van reislustige ouderlingen die elke inmenging uit de weg gaan en klokkenluiders zo snel mogelijk monddood willen maken zodat ze de reispret niet kunnen bederven.

Bij de jongeren van de SGP, de grootste politieke jongerenorganisatie van het land, wordt gevreesd dat de klokkenluider binnenkort op straat staat. Volgens voorzitter Arie Rijneveld gaat het om gerechtigheid en staat de eer van God op het spel. Dit omdat de naam van God (God) onlosmakelijk is verbonden met de naam van de SGP (SGP). Of God dat ook vindt zullen we nooit weten, maar binnen de SGP bestaat daarover geen twijfel – bij twijfel heeft de duivel al half gewonnen, vinden ze bij de SGP.

Het bestuur van de SGP heeft de zaak nu in onderzoek. Het zal nog wel tot september duren voor er meer duidelijkheid komt, mogelijk vanwege verblijf in het buitenland van diverse betrokkenen. Of vanwege de omerta binnen het bevindelijk-gereformeerde reisgezelschap.

De SGP is de oudste partij in het parlement. Leider Van der Staaij houdt er merkwaardige opvattingen op na, maar is ook het staatkundig geweten van onze volksvertegenwoordiging. Hij is weleens met de VOE op reis geweest.

Als belastingbetaler wil ik graag weten wat de VOE zoal doet van mijn geld. Ik hoop dat onze SGP-watcher Ariejan Korteweg een keer undercover meegaat op snoepreis, en daar gedetailleerd verslag van zal uitbrengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden