Commentaar

Het Mosul-offensief is geen kwestie van dagen of weken

Een echte, duurzame herovering van Mosul zal veel meer vragen dan louter een militaire zege op IS.

Het Iraakse leger na de bevrijding van een dorp ten zuiden van Mosul. Beeld reuters
Het Iraakse leger na de bevrijding van een dorp ten zuiden van Mosul.Beeld reuters

Het offensief tegen IS in Mosul is begonnen. Volgens de Iraakse president Haidar al-Abadi wordt 2016 'het jaar van de bevrijding van IS'. Een lovenswaardig streven, maar bij een blik op de partijen die zich opmaken Mosul op IS te heroveren, rijst het beeld van een Wagneriaanse opera zonder dirigent. Als de instrumenten wapens zijn en de zangers een etnisch divers gezelschap met een recente geschiedenis van sektarisch geweld, lijken de ingrediënten aanwezig voor een bloedige slag die kan uitmonden in een nieuw humanitair fiasco.

De recente geschiedenis biedt weinig houvast: Mosul is de stad waar in 2014 Islamitische Staat werd uitgeroepen, maar ook de stad die sinds de bevrijding van Saddam Hoessein geplaagd bleef door geweld en strijd om de olie-inkomsten. Extremistische voorlopers van IS werden er al eerder 'verslagen', om daarna weer op te duiken onder een nieuwe naam. Meer dan een miljoen, meest niet-soennitische bewoners ontvluchtten de stad sinds de IS-bezetting.

President Obama heeft extra troepen gestuurd om bij het offensief tegen Mosul te helpen. Turkije heeft er, zeer tegen de zin van de Irakezen, ook troepen. Sjiitische milities, met hun slechte reputatie in bevrijde soennitische gebieden, staan klaar. Datzelfde geldt voor de Koerden.

Lees ook:

IS slaat terug met terreuraanslagen in Kirkuk

Met deze cocktail aan welkome en onwelkome hulp moeten de Irakezen eerst IS zien te verslaan en daarna de terugkeer van inwoners en wederopbouw van de stad aanpakken. Dan zal blijken of geleerd is uit de eerdere fouten. De strijd die wacht in Mosul is ongewis - en zelfs als de herovering lukt zonder veel bloedvergieten wacht nog de grootste proef: het herstellen van het etnisch en religieus diverse Mosul. De echte zege is als niet alleen IS verslagen wordt, maar ook de omstandigheden worden aangepakt waarin deze extremistische groepering kon floreren .

Dat zal grote internationale inspanningen vergen, zeker ook van Europese landen die vrezen voor ontwrichtende vluchtelingenstromen. In dat verband oogde minister Koenders' aanbod deze week van een miljoen voor mijnenruiming schamel. Toch een beetje als de kerkganger die met een uitgestreken, vroom gelaat twee centen in de collectezak werpt - omdat er dan toch iets rinkelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden