CommentaarSacha Kester

Het moment nadert dat Europa daad moet stellen tegenover Erdogan

President Erdogan en president Macron.  Beeld AFP
President Erdogan en president Macron.Beeld AFP

Het jongste conflict tussen Ankara en Parijs staat niet op zich: de Turkse president zoekt bewust de confrontatie.

Sacha Kester

Formeel zijn het partners in de Navo, maar het conflict tussen Frankrijk en Turkije loopt sinds de onthoofding van de Franse leraar Samuel Paty steeds hoger op. Na de gruweldaad zwoer president Macron de strijd aan te gaan met de gewelddadige politieke islam, en verdedigde hij de publicatie van spotprenten van de profeet Mohammed.

Dat viel slecht in de moslimwereld, en de Turkse president Erdogan, die zich vaker uitspreekt tegen vermeende westerse hypocrisie, zocht direct de microfoon. Hij stelde dat Macron ‘psychiatrische behandeling’ nodig heeft en gooide daarna nog wat extra olie op het vuur door de Turkse bevolking op te roepen geen Franse producten meer te kopen.

Erdogan zoekt niet alleen hier de confrontatie met Frankrijk, of met andere Europese landen. Zo botsten Ankara en Parijs het afgelopen jaar met elkaar over de conflicten in Syrië en Libië, en onlangs nog over dat om Nagorno-Karabach. Ondertussen heeft Turkije ruzie met Cyprus over maritieme rechten in de Middellandse Zee, en vorige maand raakten Turkije en Griekenland bijna op voet van oorlog vanwege de gasvoorraden in hetzelfde gebied. En over welk onderwerp het ook gaat: Erdogan gaat er altijd met een gestrekt been in. De bereidheid tot overleg is minimaal.

Op een Europese top eerder deze maand kreeg Erdogan een waarschuwing over het conflict met Griekenland: als Ankara zich niet anders opstelt dan ‘zal de Europese Unie nadenken welke consequenties dat zal hebben’. Premier Rutte noemde de woorden van Erdogan jegens Macron deze week op Twitter ‘onacceptabel’ en een woordvoerder van de Europese Commissie zei maandag dat als de toon van Turkije ‘niet de goede kant op gaat’ er wordt bekeken of er actie nodig is.

Maar afkeuring, of zelfs dreigementen, heeft Erdogan vaker gehoord. Hij weet: als het erop aankomt, durft Europa toch haar tanden niet te laten zien, want Turkije is een belangrijke Navo-bondgenoot, en dan is er ook die deal over de vluchtelingen.

De aanvaring tussen West-Europa en de Turkse president zijn echter geen incidenten. Hier is inmiddels sprake van een structurele aanpak van iemand die zich steeds meer ontpopt als een autocraat. Het moment dat er een daad moet worden gesteld, komt daarmee steeds dichterbij.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

LEES VERDER

Erdogan roept op tot boycot Franse producten, noemt Geert Wilders ‘fascist’
De ‘fascist’ Geert Wilders was maandag nog maar nauwelijks bekomen van de woede-uitbarsting zondag van Erdogan, of de Turkse president kondigde een volgende stap op de escalatieladder aan. Hij riep de Turkse bevolking op niet langer Franse producten te kopen.

Franse regering opent klopjacht op het islamisme
Na de moord op de leraar Samuel Paty gaat de regering van president Macron dat de strijd aan met de gewelddadige politieke islam. Sommige Franse moslims hekelen dit beleid: zij zouden zo boeten voor andermans extremisme. Maar er is ook begrip. ‘We moeten stop zeggen tegen dit gif in de maatschappij.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden