Column

'Het moet snel over zijn met de vage verhalen rond de bondscoach'

Hoe is dat mogelijk? Een man van 67, gewassen door bijna elk water van het internationale voetbal en na veel gedoe aangesteld bij de KNVB, vraagt zich al tijdens zijn eerste tiendaagse met wedstrijden tegen Italië (oefenduel) en Tsjechië (EK-kwalificatie) intern af of hij moet blijven, schrijft voetbalverslaggever Willem Vissers. 'Bizar'.

Bondscoach Guus Hiddink. Beeld getty

Het moet snel over zijn met vage verhalen rond bondscoach Guus Hiddink en Oranje. Toch? Het is tijd voor helderheid, voordat het te laat is. Ja, zelfs in een groep met ook Tsjechië, IJsland, Turkije, Kazachstan en Letland, waarvan twee of drie landen zich plaatsen voor Euro 2016 in Frankrijk, kan het eens te laat zijn.

Het was beslist een ietwat vaag verhaal, zaterdag in het Algemeen Dagblad, met als kop op het voorblad van het sportkatern: 'Wil hij nog wel?' Op de foto een wegkijkende Guus Hiddink, het gezicht geplooid in bozige trekken. De oranje stropdas knelt een beetje. Hiddink twijfelde blijkbaar of hij moest aanblijven als bondscoach, is de strekking van het stuk.

Hoe is dat mogelijk? Een man van 67, gewassen door bijna elk water van het internationale voetbal en na veel gedoe aangesteld bij de KNVB, vraagt zich al tijdens zijn eerste tiendaagse met wedstrijden tegen Italië (oefenduel) en Tsjechië (EK-kwalificatie) intern af of hij moet blijven. Bizar. Er is nog bijna niets gebeurd. Nou ja, twee keer verloren dan.

Chaotisch gesprek
Dat vroeg om opheldering. Hij wilde toch de eeuwige jeugd aanraken? Dus was daar even contact, op verzoek, per telefoon. Het was een chaotisch gesprek, in de auto, onderweg naar Feyenoord - Ajax. Leve de carkit. Hoewel? Handsfree schrijven is onmogelijk.

Of Hiddink al een mol had aangetroffen bij de KNVB, of een mollenfamilie. Die door het AD opgetekende berichten over intern uitgesproken twijfel waren blijkbaar zomaar door het dichte loof van de Zeister bossen en de beslotenheid van hotels naar de boze buitenwereld gewaaid.

De hamvraag was natuurlijk of hij echt wilde stoppen, hoe serieus die twijfels waren. Hiddink begon een enigszins warrig verhaal, zo'n verhaal dat ergens begint en ongetwijfeld ergens zal eindigen, maar onderweg kan verdwalen in de krochten van het onbegrepen woord. Dus antwoordde hij desgevraagd nog eens en nog eens. Uiteindelijk, zo rond het inrijden van een tunneltje, was de situatie geschetst. Ongeveer dan.

Hiddink had alleen gezegd, nog vóór het duel met Tsjechië zoals hij wenste te benadrukken, dat het lekker liep met de coaches, met Danny Blind en Ruud van Nistelrooij dus, zijn assistenten. Misschien kon hij alvast wat meer afstand nemen van het veldwerk. Dat was hij toch al van plan, in de loop van zijn verbintenis als bondscoach, tot 2016. Dan hield hij meer tijd over om trainers en talent aan te sturen, om technisch manager Jelle Goes te ondersteunen.

Maar wacht eens even. Zo is de constructie niet bedoeld. De KNVB wilde Guus Hiddink tot en met het EK van 2016 omdat Blind zogenaamd nog niet klaar voor was voor het grote werk. De KNVB verkoos Hiddink boven de van ongeduld trappelende Ronald Koeman, die gefrustreerd raakte, totdat Southampton zich over zijn gekwetste ziel ontfermde.

Losse teugels
Hiddink was teleurgesteld, na de knullige nederlaag in Praag. Hiddink was zelfs woedend. Dat mag. Hij mag teleurgesteld zijn, ook in de spelers, die mogelijk moeite hebben met zijn losse teugels, waar ze het aangesnoerde korset van Van Gaal gewend waren.

Hiddink zei ook dat hij de zaak had willen prikkelen. In feite is hij op de drukke weg naar mogelijk succes hijgend op de eerste vluchtheuvel blijven somberen. Het is verleidelijk om terug te gaan, juichende Tsjechen negerend.

Onderweg naar de overkant komt hij nog onbekende Kazachen tegen, van zelfvertrouwen bulkende IJslanders, op revanche beluste Turken en ongecompliceerde Letten. De weg naar de overkant is nochtans veel uitdagender, zelfs voor een man van 67. Kom op Guus: goed naar rechts kijken en oversteken.

Willem Vissers is voetbalverslaggever van de Volkskrant.
Reageren? ruimteoplinks@volkskrant.nl
Twitter @vkwillemvissers

Guus Hiddink. Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.