CommentaarKlimaatpragmatisme

Het medicijn tegen het politieke klimaatchagrijn wordt gezocht in het kleiner maken van het probleem

Scholieren tijdens de klimaatstaking van 7 februari.Beeld Martijn Beekman

Het kabinet maakt opgewekt werk van de energietransitie. Dat is al heel wat.  

Vaak zijn het de kabinetten waarvan het minst wordt verwacht, die uiteindelijk de meeste slagkracht vinden. Nog maar enkele maanden geleden dreigde Rutte III langzaam maar zeker tenonder te gaan aan oplopend chagrijn over het asielbeleid, de pensioenen en de klimaatmaatregelen. De deal over het kinderpardon bewees dat de coalitiepartijen toch wilden investeren in hun zo moeizaam tot stand gekomen samenwerking. Die houding maakte de weg vrij voor een doorbraak rond de pensioenen en nu ook in het nationale klimaatdebat.

Het medicijn tegen het politieke klimaatchagrijn wordt gezocht in het kleiner maken van het probleem. Het afkondigen van de klimaatrevolutie wordt voortaan overgelaten aan de linkse oppositie; het kabinet richt zich zo pragmatisch mogelijk op maatregelen die de afgesproken uitstootreductie in zicht brengen en intussen geen al te grote ingreep betekenen in het doorsneehuishoudboekje.

Het belangrijkste signaal van het vrijdag gepresenteerde klimaatbeleid is dat ook VVD en CDA niet langer angstig loeren naar de klimaatsceptsiche electorale concurrenten op de rechterflank maar zich met de borst vooruit committeren aan de energietransititie. Daardoor is zelfs de ban op een CO2-heffing voor het ­bedrijfsleven gebroken, gloort er toch een vorm van ­kilometerheffing en wordt ook van de landbouwsector een hogere bijdrage verlangd.

De begrijpelijke twijfel die de milieubeweging desondanks in de greep heeft, richt zich vooral op de vrijblijvendheid. Veel besluiten krijgen pas na deze regeerperiode effect of worden zelfs pas over jaren genomen, misschien, als het dan nog zo uitkomt. Veel hangt af van de formatie van het volgende kabinet.

Dat is inderdaad een zwak punt, al heeft het ook één voordeel. Het klimaatdebat is rond de vorige verkiezingen immers nauwelijks gevoerd. Vergaande, fundamentele keuzes over het doel en de verdeling van de pijn zijn niet of nauwelijks aan de kiezers gepresenteerd. Juist daarin zijn de huidige plannen kwetsbaar.

Bij de verkiezingen van 2021 zal het anders zijn. Als de meerderheid in de Tweede Kamer die gelegenheid ­gebruikt om de nu ingeslagen koers met verve te ­verdedigen, is de kans groot dat het klimaatbeleid ­eindelijk ook het mandaat krijgt dat er nu nog aan 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden