Commentaar Tata Steel

Het lot van de Wijk aan Zeeërs vertoont overeenkomsten met het lot van de Groningers

Tata Steel doet er verstandig aan ruimhartige compensatiemaatregelen te nemen voor omwonenden.

Rook uit de wolken van de schoorstenen van Tata Steel. Beeld REUTERS

Tata toont zich van zijn deemoedigste kant. Het staalbedrijf belooft de productie stil te leggen als er nieuwe grafietwolken worden uitgestoten. Na een vernietigend rapport van het RIVM kon directeur Hans van den Berg niet anders. De wolken bevatten het uiterst giftige lood, bleek afgelopen week.

Dat het voormalige Hoogovens veel smerigs uitstoot is al langer duidelijk, omwonenden protesteren hier al jaren tegen, maar lange tijd leidde dit niet tot noemenswaardige actie. Tata was druk bezig zich staande te houden in de internationale staalmarkt en dat was al moeilijk genoeg, gezien de wereldwijde overcapaciteit en de concurrentie uit China.

De provincie deed ook weinig met de klachten. Tata is een belangrijke werkgever in de regio en een gulle sponsor, waardoor het bedrijf bij vergunningaanvragen het voordeel van de twijfel kreeg. Het mocht zelfs Europese uitstootnormen overschrijden als bleek dat het te duur was om de uitstoot naar beneden te krijgen.

Ook onder het personeel kon Tata altijd op veel goodwill rekenen. Slechte werkomstandigheden werden getolereerd. Toen duidelijk werd dat er bij de productie asbest vrijkwam, werd hier traag tegen opgetreden, waardoor werknemers asbestkanker hebben opgelopen. Tata toonde zich vervolgens zeer gierig bij het toekennen van schadevergoedingen.

Het lot van de Wijk aan Zeeërs vertoont overeenkomsten met het lot van de Groningers. In beide gevallen zijn de betrokken bedrijven (in Groningen de NAM) vooral geïnteresseerd in winstmaximalisatie. Klachten en zorgen van omwonenden worden niet serieus genomen.

Het gevaar van langdurige onderschatting is in beide gevallen dat je het daarna niet snel goed meer kan doen. De toezeggingen van Tata zijn voor de omwonenden bij lange na niet genoeg. Ook de provincie, die zich alsnog achter de omwonenden heeft geschaard, verwacht meer actie.

Om het vertrouwen terug te winnen zou het verstandig zijn als Tata erkent dat er sprake is van jarenlange veronachtzaming en nadenkt over ruimhartiger compensatiemaatregelen. Het helpt niet om bij de eerste de beste grafietwolk na de gedane belofte de wind de schuld te geven, zoals Tata dit weekend deed, en de fabriek gewoon door te laten draaien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden