Opinie Commentaar

Het linkse, elitaire klimaatframe is onzinnig

De mislukking van Madrid dreigt het draagvlak voor klimaatbeleid te ondermijnen. Maar Europa moet doorgaan, al besluit de rest van de wereld anders.

Een man doet een dutje tijdens de klimaatconferentie in Madrid, tussen de dagenlange onderhandelingen door. Beeld AFP

Klimaatbeleid is bij uitstek internationaal, omdat het klimaat zich nu eenmaal niets van de landsgrenzen aantrekt. Dat is meteen het probleem, zo bleek afgelopen week bij de klimaattoppen in Brussel en Madrid.

De top in Madrid eindigde veertig uur na de geplande sluiting met een zouteloze en teleurstellende verklaring waarin de belangrijkste problemen werden doorgeschoven naar volgende jaren. Natuurlijk eindigen zulke bijeenkomsten vaak met beloften en vrome woorden die naderhand weinig waard blijken. Maar tijdens de klimaatconferentie van Parijs in 2015 werd in elk geval een geest van samenwerking geconstateerd die in Madrid ver te zoeken was. Landen als de Verenigde Staten, Australië en Brazilië lagen vooral dwars.

De Europese klimaattop in Brussel verliep iets voorspoediger, al eisten Oost-Europese landen meer financiële steun voor de omschakeling naar een klimaatneutrale economie. Bovendien bestaat de met veel fanfare aangekondigde Europese Green New Deal uit een lange reeks plannen die eerst nog maar eens in de praktijk gebracht moeten worden.

De mislukking van Madrid dreigt het draagvlak voor klimaatbeleid te ondermijnen. Waarom zou Europa dure en soms pijnlijke maatregelen moeten nemen als de rest van de wereld doorgaat met het uitstoten van broeikasgassen?

Toch moet Europa op een verstandige manier doorgaan met klimaatbeleid. Ten eerste omdat de klimaatcrisis zo urgent is dat Europa zijn verantwoordelijkheid moet nemen, in de hoop dat andere landen later zullen aanhaken. Ten tweede omdat veel klimaatmaatregelen de leefwereld ten goede komen. Alle mensen hebben belang bij schone lucht, goed geïsoleerde huizen of de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen als alternatief voor fossiele brandstoffen die uitgeput raken. Bovendien stimuleert groene innovatie de economie op een manier waarvan de wereld beter wordt.

Het framen van het klimaat als een links en elitair stokpaardje is improductief en vaak onzinnig. Is het soms in het belang van de Poolse burgers dat er elk jaar naar schatting 47 duizend Polen voortijdig overlijden door vervuiling omdat het land zijn energie vooral uit steen- en bruinkool haalt?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden