ColumnCaspar loopt

Het leven in de Oosterschelde was voor de aanleg van de Oosterscheldedam nog veel uitbundiger

null Beeld

Aflevering 280: Over een échte oplossing als het afbreken van de Oosterscheldedam wordt nog slechts gefluisterd.

Koffie op het terras bij de Heerenkeet. Dan buitendijks verder richting Zierikzee. Het zicht op de polder is nu weg, maar rechts kabbelt het water van de Oosterschelde. Ik hoop op een glimp van bruinvissen, onlangs werden er nog veertig geteld in de Oosterschelde. Ik zag ze ooit wel, het zijn prachtige dolfijntjes, kustdolfijntjes eigenlijk. Bruinvissen hebben een uitmuntend gehoor, nodig voor het lokaliseren van hun predatoren. Het tragische is dat ze door dat uitstekende gehoor ook last hebben van mensengeluiden. Het lawaai van zeeschepen is ondraaglijk voor ze, ze zijn uit havens verdwenen, ze mijden ook scheepvaartroutes. Het verklaart vermoedelijk hun aanwezigheid hier, in de Oosterschelde is weinig scheepvaart.

Verder langs de waterplas. Ik zie het er nu niet aan af, maar de Oosterschelde staat te boek als een van de belangrijkste natuurgebieden van Nederland. Vanwege de getijdenwerking die nog voorzichtig bestaat, vanwege het onderwaterleven, vanwege de slikken en zandplaten, die afwisselend onderlopen en droogvallen. Zeehonden hebben er een rustplek, honderdduizenden trekvogels – en de vogels die binnendijks broeden – vinden er hun voedsel. Andersom is het binnendijkse gebied van belang om te foerageren of te rusten bij hoog water in de Oosterschelde.

Karrenvelden aan de zuidkust van Schouwen Beeld Caspar Janssen
Karrenvelden aan de zuidkust van SchouwenBeeld Caspar Janssen

Toch was het leven in de Oosterschelde voor de aanleg van de Oosterscheldedam nog veel uitbundiger. De dam laat wel iets van getijden in stand, maar de balans in de zeearm is verstoord, de slikken en zandplaten verdwijnen, als er niets gebeurt rest er over vijftig jaar slechts een grote bak zout water.

In de verte de contouren van de Roggenplaat, er gaat zand opgespoten worden. Er bestaan nog meer plannen voor zandsuppletie in de Oosterschelde. Dure maatregelen die slechts tijdelijk helpen tegen de afkalving van de platen. Over de echte oplossing wordt door kenners vooralsnog slechts gefluisterd: het afbreken van een icoon van de Deltawerken, de Oosterscheldedam. In combinatie met het verhogen van de dijken. Voor die oplossing moeten nog wat psychologische barrières worden overwonnen.

De dijk weer op, uitzicht op karrenvelden. Even later tuur ik minutenlang naar een groepje vogels in de kreken. Wulpen en regenwulpen, ik kan er niets anders van maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden