Commentaar

'Het land is niet gediend met het aanblijven van Plasterk'

Minister Plasterk opereerde handig in het debat, maar niet geloofwaardig. Hij had moeten vertrekken, schrijft Martin Sommer in het commentaar van de Volkskrant.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken staat de pers te woord nadat hij de motie van wantrouwen, ingediend door een deel van de oppositie, overleefde. Beeld anp

Wie minister Plasterk in de zaak van de zogenoemde metadata nog het voordeel van de twijfel wilde geven, heeft het na het Kamerdebat alleen maar moeilijker gekregen. Plasterk deed het handig, niet overtuigend. Hij werd flink geholpen door chaotisch opererende oppositiewoordvoerders. Zij hingen zo enthousiast in zijn kuiten dat ze vergaten de aanvallen te coördineren. Met tamelijk gemak glibberde Plasterk tussen hun vragen door.

Die handigheid verhulde niet dat hij op kernpunten heeft gefaald. Op televisie speculeren is inderdaad ongepast voor een minister. Vervolgens is het ook na het debat een raadsel waarom de diensten AIVD en MIVD er zo lang over deden om te ontdekken dat die 1,8 miljoen verzamelde telefoongegevens het product waren van hun eigen werk.

Eigen huid redden
Vooral is Plasterk aan te rekenen dat hij besloot het parlement te negeren toen hij op 22 november hoorde hoe de vork werkelijk in de steel zat. Zijn motivering van dat zwijgen is de staatsraison, maar meer voor de hand ligt dat hij zijn eigen huid wilde redden. Van zijn argumentatie dat hij de Kamer niet op de hoogte kón stellen, waren ook de kleine christelijke partijen - goed onderlegd in geloof en in staatsrecht - niet onder de indruk. Had hij gewild, dan was er een vertrouwelijke weg naar de Kamer gevonden.

Kletspraat verkopen op televisie en daarna het parlement in het ongewisse laten van de ware toedracht, dat raakt diep aan de geloofwaardigheid van minister Plasterk, en niet te vergeten de geloofwaardigheid van de politiek in het algemeen. Zonder twijfel zijn er coalitieredenen om hem te laten blijven. Anders raakt het PvdA-VVD gebouw, dat toch al de nodige stormlopen moet doorstaan, verder uit het lood. Dat laatste verklaart ook de boosheid van PvdA-leider Samsom op Pechtold van gedoogpartij D66, die zijn motie van wantrouwen tegen Plasterk vast deels uit profileringsdrang indiende.

Hoe dat ook zij, feit is dat er nu een zwaar gebutste minister zit. Zonder deze moeilijkheden opereerde Plasterk al niet sterk bij de decentralisaties die hij door het parlement moet zien te loodsen. Alles bij elkaar opgeteld is het land niet bij deze uitslag gediend. Deze minister had beter kunnen vertrekken.

Martin Sommer is politiek commentator van de Volkskrant.

 
Plasterk deed het handig, niet overtuigend
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden