Ingezonden brievenDit schrijven onze lezers

Het koningshuis is niet meer van deze tijd

De lezersbrieven van dinsdag 20 oktober.

De koninklijke familie poseert in de tuin van paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
De koninklijke familie poseert in de tuin van paleis Huis ten Bosch in Den Haag.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Brief van de dag: de onschendbaarheid van de monarch is onhoudbaar

Een fantastische column van Bert Wagendorp, Herfstvakantie’. De laatste tijd is er veel tumult over de koninklijke familie: Amalia met een startende uitkering van ruim 100 duizend euro in de laatste maand van dit jaar als ze 18 jaar is geworden; de koning die zijn uitkeringen met de nodige procenten ziet stijgen en zijn vrouw die een riante uitkering tegemoet kan zien. Dit terwijl zware economische tijden ons boven het hoofd hangen. Het is kennelijk allemaal heel gewoon. Wat ik mis in alle reacties, inclusief die van de immer op de vlakte keuvelende premier, is de vraag waar het feitelijk om gaat: is de constitutionele monarchie nog van deze tijd? Is het niet brood-en-broodnodig en zeer wenselijk om een brede discussie te beginnen over het voortbestaan van de monarchie en het koningshuis Oranje? Doel zou kunnen zijn: een grondwetswijziging om de constitutionele monarchie af te schaffen en daarmee het koningschap, met de in deze tijden onhoudbare onschendbaarheid van de monarch. Mijns inziens kan dit alleen via de politieke partijen, de hoogleraren staatsrecht en journalisten. Hier ligt macht en invloed. Bert Wagendorp heeft in zijn column een prachtige aanzet gegeven, dus politici, hoogleraren en journalisten laat uw stem horen.

Harriette van Buel-Bruin, Zwolle

Qualitytime

Ik sla de krant open en lees al die meningen over de vakantie, die geen vakantie werd, van het koninklijk gezin. In deze vakantieperiode maken de meeste gezinnen fietstochtjes, wandelen door de bossen/over de stranden of bezoeken musea dan wel pretparken. Dat heet qualitytime met het gezin.

Het koninklijk gezin kan de neus niet buiten de deur steken zonder achtervolgd of ‘gekiekt’ te worden. Is het dan zo gek dat zij hun vrijheid voor een weekje willen zoeken op een eiland waar ze nauwelijks worden herkend?

Ineke Schulein, Alphen aan den Rijn

Verwend

Majesteit, even afgezien van ministeriële verantwoordelijkheid; was er in uw eigen gezin nu niemand die zei: ‘Is het onder de omstandigheden wel zo’n goed idee naar Griekenland te gaan?’ En was het misschien de moeite waard geweest daarnaar te luisteren? Of zijn u en uw gezin net zo verwend, individualistisch, egoïstisch en gehinderd door het idee dat alles u toekomt, als grofweg 20 tot 70 procent van het Nederlandse volk?

Martin Jansen, Rotterdam

Rexit

Willem-Alexander der Nederlanden: de hoogste tijd voor een Rexit.

Kees van Rijn, Amsterdam

Hobby

Dinsdag 13 oktober viel het me op dat in de persconferentie van premier Rutte verscherpte maatregelen werden aangekondigd, maar religieuze bijeenkomsten een uitzondering konden vormen. Die uitzondering werd nagenoeg weggemoffeld in zijn toespraak. Zondag 18 oktober zien we dat het weggemoffelde advies in het geheel niet wordt opgevolgd en grote aantallen gelovigen zich verzamelen in kerkgebouwen.

Het journaal meldt om 18 uur dat in Krimpen aan den IJssel 200 en in Barneveld 250 mensen deelnemen aan gebedsbijeenkomsten. Het geïnterviewde Krimpense kerkbestuurslid zegt dat ‘zij zich willen houden aan Gods woord, waarin gezegd wordt dat wij de onderlinge bijeenkomsten niet moeten nalaten’. Wij kennen deze vorm van redeneren als religieuze rechtvaardiging. Gelovigen, ongeacht welk merk ze aanhangen, dienen zich er bewust van te zijn dat er sprake is van een verwerpelijke wijze van gemotiveerd zijn. Diezelfde lijn van denken leidt namelijk ook tot, bijvoorbeeld in Frankrijk, het onthoofden van leraren.

Ongetwijfeld heeft onze premier te overwegen wat er speelt in zijn kabinet in het kader van godsdienstvrijheid en de wetgeving daaromtrent en is hij voorzichtig. Vrijheid van godsdienst moet nu eenmaal als een groot goed worden beschouwd om zo religieus gerechtvaardigde slachtpartijen te voorkomen. Die vrijheid zou echter niet moeten leiden tot het in de wind slaan van onderbouwd advies.

Een religieuze bijeenkomst verschilt niet van die van een voetbalclub, het bedrijven van een hobby. Het is wenselijk dat het maximum van 30 deelnemers aan een gebedsbijeenkomst geen advies blijft, maar een voorschrift wordt. Of liever: één lijn trekken en kerken sluiten net als de voetbalclubs en de horeca.

Jos Zwaanenburg, Hilversum

Voorland

‘Ook in Amerika kan aan de democratie een einde komen’, zegt Ian Buruma. De VS wordt vaak ons voorland genoemd, terwijl ons Plakkaat van Verlatinghe uit 1581 wordt gezien als het voorbeeld voor de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring in 1776, negen jaar later uitmondend in de grondwet. Nog eens twee jaar later worden de eerste tien amendementen aangenomen in de Bill of Rights, waarin onder andere het recht op vrije meningsuiting staat. Keken eerst de Amerikanen naar de Europeanen, sinds het begin van de vorige eeuw is het andersom. Volgens Buruma waren de VS al die jaren ‘de redders van de democratie’ en ‘het toonbeeld van een open maatschappij’, totdat bij hem in 2003 het kantelpunt komt, de Irakoorlog.

Maar die omslag vond onder de bevolking al eerder plaats. Sluipenderwijs verandert de VS. Een steeds groter deel van de bevolking leeft in armoede, er is meer wapengebruik, er is racisme en ongelijkheid. Met als klap op de vuurpijl een president die de journalistiek wantrouwt, jammert over nepnieuws en het zelf niet zo nauw neemt met de waarheid. Hopelijk is dit niet ons voorland.

Henk Penseel, Naarden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden