CommentaarSander van Walsum

Het kan nog: partijvoorzitter worden van de CDU met een welluidende ode aan het midden

Armin Laschet spreekt tijdens het virtuele partijcongres van de CDU. Hij won de strijd om het partijvoorzitterschap. Beeld EPA
Armin Laschet spreekt tijdens het virtuele partijcongres van de CDU. Hij won de strijd om het partijvoorzitterschap.Beeld EPA

Weinigen zullen in 2002, toen Angela Merkel aantrad als voorzitter van de CDU, hebben vermoed dat zij dit ambt tot 2018 zou vervullen, en dat zij van 2005 tot 2021 succesvol bondskanselier zou zijn. Meerdere troonpretendenten (allen man) stonden klaar om zich van Merkel te ontdoen. De CDU verloor enkele deelstaatverkiezingen, en de partij won maar nipt de Bondsdagverkiezingen van 2005. Van Merkel werd aangenomen dat zij hooguit tussenpaus zou zijn.

Aan het eind van haar politieke loopbaan vragen velen zich af hoe het nu verder moet met haar partij, met Duitsland (en zelfs met de EU). Tweemaal wees haar partij een opvolger aan: Annegret-Kramp Karrenbauer, die zich na korte tijd weer terugtrok, en Armin Laschet, die afgelopen zaterdag de strijd om het partijvoorzitterschap won. Beiden waren de kandidaten van Angela Merkel. En beiden presenteerden zichzelf als mensen van het midden.

Laschet, minister-president van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, deed dat met een welluidende rede waarin hij betoogde dat gematigde standpunten zeer wel verenigbaar zijn met duidelijkheid. Het is verheugend – en onderhand opmerkelijk – dat een politicus met die zienswijze de verkiezing om het partijleiderschap kan winnen, al valt nog te bezien of Laschet dit voorjaar ook door zijn partijgenoten als kandidaat-bondskanselier wordt aangewezen.

Enerzijds staat Laschet als man van het politieke midden in de traditie van de CDU als brede volkspartij. Sinds Konrad Adenauer, de eerste bondskanselier, is ‘Keine Experimente’ het adagium waarmee de partij 13 van de 19 Bondsdagverkiezingen sinds 1949 heeft gewonnen. Maar onder Merkel is een ander geloofsartikel in het ongerede geraakt: dat er rechts van de CSU (de Beierse zusterpartij van de CDU) geen ruimte moet ontstaan voor een grote partij. De AfD heeft haar bestaan mede te danken aan het feit dat Merkel conservatieve Duitsers van zich heeft vervreemd. Tijdens de coronacrisis geniet zij weliswaar weer veel vertrouwen, maar het is de vraag of haar opvolger (M) daarvan ná corona de vruchten kan plukken.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Lees ook

Met de gematigde Armin Laschet krijgt de Duitse CDU niet het gedroomde nieuwe begin
Armin Laschet is de nieuwe voorzitter van de Duitse CDU, de partij van Angela Merkel. Wie dacht dat de partij rechtsaf zou slaan, werd teleurgesteld.

Reken maar dat Angela Merkel zal worden gemist, óók door wie geen fan is
Olaf Tempelman legt bekende buitenlanders op de sofa. Ook de volksstammen die haar ‘Wir schaffen das’ nadragen, gaan Angela Merkel nog missen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden