Het kabinet zal ooit moeten beslissen over het lot van de kalifaatkinderen

Iraakse kinderen in het tot voor kort door IS-gecontroleerde Mosul. Beeld AFP

In 2015 maakte premier Rutte de wereld nog overzichtelijk: Nederlanders die als jihadist naar Syrië of Irak reisden, konden wat hem betreft beter daar sneuvelen dan dat ze terugkwamen naar Nederland.

Inmiddels kennen we de derde optie. Want nu IS vrijwel is verslagen, is sneuvelen voor de resterende Nederlandse IS-strijders niet meer waarschijnlijk. Zij zitten grotendeels vast in vluchtelingenkampen, zijn in Irak en Syrië uiteraard niet welkom, en kunnen dus geen kant op.

Het kabinetsstandpunt is samen te vatten in vijf woorden: zoek het zelf maar uit. Dat is een invoelbaar sentiment (wie wil het risico lopen mensen naar Nederland te halen die gevaarlijk zijn?) maar het wordt met de dag minder houdbaar. De andere kant van de medaille is immers dat ze nu zonder onderwijs, zorg of enig toekomstperspectief vastzitten. Vanuit Irak en Syrië wordt de druk opgevoerd op Europese landen om hen terug te nemen voor berechting. Vooral het lot van de 145 Nederlandse kinderen dringt zich op. Na de rechtbank in Rotterdam trekt nu de Kinderombudsvrouw aan de bel: Nederland moet aan repatriëring gaan denken.

Het kabinet loopt intussen met gelegenheidsargumenten om de hete brij heen: het is te gevaarlijk om ze op te halen, ze moeten zelf maar zorgen dat ze naar een Nederlands consulaat komen. Maar die argumenten overtuigen steeds minder nu de Koerdische kampbeheerders aanbieden om ze naar de grens te brengen en we weten dat de Inlichtingendienst MIVD al afreisde om de Nederlanders ter plekke te ondervragen. Het kan dus best.

Het is tijd om een plan te maken. Als het niet om de kinderen is, dan toch om de nationale veiligheid. Angst is hier een slechte raadgever. Want wie zouden gevaarlijker zijn? Verbitterde jongeren die lang zijn blootgesteld aan geweld, ontberingen en jihadistische indoctrinatie en over een paar jaar alsnog op eigen houtje naar Nederland komen? Of kinderen die nu gecontroleerd en onder strikte begeleiding van deskundigen herintegreren?

Wellicht is terugkeer voor sommigen echt geen optie omdat zij een te groot risico zijn, maar dat dient op z'n minst van geval tot geval te worden onderzocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden