commentaar Cyberspionage

Het kabinet wil China te vriend houden maar zou daarmee cruciale fouten kunnen maken

Nederland moet zich niet laten meeslepen door koopmansgeest en het risico van spionage serieus nemen. 

Het Chinese techbedrijf Huawei blijkt wel degelijk te kunnen spioneren. De AIVD onderzoekt nu hoe het bedrijf via een achterdeur toegang heeft gekregen tot klantgegevens van een van de grote telecombedrijven in Nederland, en vooral wat China hiermee zou kunnen doen.

De zorgen over Huawei bestaan al langer maar zijn juist nu relevant omdat het kabinet binnenkort moet besluiten of Huawei kan worden ingeschakeld voor de aanleg van het nieuwe 5G-netwerk. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft hier ernstige bedenkingen bij. De vrees bestaat immers dat China via zijn internationaal opererende staatstechbedrijven digitaal kan spioneren of zelfs cruciale netwerken en infrastructuur zou kunnen bedienen.

Hoewel het onderzoek van de inlichtingendiensten naar Huawei nog loopt, is het duidelijk dat het risico op cyberspionage levensgroot is. Het kabinet doet er daarom goed aan pas op de plaats te maken en zich niet te laten meeslepen door de Hollandse koopmansgeest. Uit de China-strategie die minister Blok woensdag presenteerde, valt op te maken dat Nederland vooral bang is de economische boot te missen – de jaarlijkse export van zo’n 10 miljard euro en de aansluiting op de Zijderoute via de Rotterdamse Haven.

In de ijver China te vriend te houden zouden zo wel eens cruciaal foute beslissingen kunnen worden genomen. Buitenlandse investeringen en overnames moeten serieus worden getoetst op risico’s voor de nationale veiligheid, zoals nu ook gebeurt. In het geval van China mag die toetsing extra kritisch zijn omdat het land er geen geheim van maakt via digitale spionage zijn economische en wetenschappelijke macht te willen vergroten.

Het heeft wellicht geen zin om een bedrijf als Huawei categorisch te weren zoals de VS doen om oneigenlijke – protectionistische − redenen. China kan immers ook via andere in China vervaardigde apparatuur of software onze netwerken binnenkomen. Maar vertrouwen op het vermogen van de telecombedrijven hun systemen voldoende te beveiligen is eveneens naïef. De financiële belangen die op het spel staan, zijn te groot. De ratio om bij te sturen als de nationale veiligheid in het geding komt, moet daarom van de overheid komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden