CommentaarRaoul du Pré

Het kabinet neemt de kritiek op de rulings serieus, al is het pas een begin

De Zuidas in Amsterdam, Nederlandse basis van meerdere multinationalsBeeld ANP / John Gundlach

De belastinghulp van de Nederlandse overheid aan het internationale bedrijfsleven is de afgelopen jaren in een kwaad daglicht komen te staan. Het ‘meedenken’ van de fiscus met bedrijven als Starbucks – dat de winst kunstmatig laag hield en daardoor te weinig belasting betaalde – leidde tot waarschuwingen van de ­Europese Commissie wegens ‘ongeoorloofde staatssteun’. Het is al kwalijk genoeg dat een bedrijf belasting omzeilt, een overheid zou daaraan al helemaal niet moeten meewerken.

Ter relativering voerden opeenvolgende kabinetten aan dat met de praktijk van de ruling op zichzelf niks mis is. In z’n zuivere uitvoering is het niet meer dan een vooraankondiging aan een bedrijf over hoe de fiscus ingewikkelde kwesties gaat beoordelen. Een bedrijf weet daardoor vooraf wat de Belastingdienst bijvoorbeeld als kosten zal aanmerken en wat onder winst wordt gerekend. Afspraken die de hoogte van de aanslag beïnvloeden, kunnen in een ruling uitdrukkelijk niet worden gemaakt zonder de wet te overtreden.

Tegen die rulings is weinig in te brengen. Als de overheid met gerichte service kan bijdragen aan het vestigingsklimaat moet ze dat zeker niet laten. Dat de rulings niettemin een slechte naam hielden in een groot deel van de Tweede Kamer, heeft vooral te maken met het feit dat de service ook wordt geboden aan de ‘lege hulzen’ – de brievenbusfirma’s die hier niet of nauwelijks economische activiteit ontplooien maar waarvoor in Nederland toch de rode loper wordt uitgerold. Dat bezorgde de rulings de geur van vriendjespolitiek en willekeur: wie machtig en rijk genoeg is om z’n weg naar de overheid te vinden, hoeft niet eens voor werkgelegenheid te zorgen om ontvangen te worden door een meedenkende belastinginspecteur. Dat zou de doorsneebelastingbetaler ook wel willen.

Het kabinet laat nu zien dat het die boodschap begrepen heeft. De rulings met de brievenbusfirma’s verdwijnen uit het servicepakket. In een poging de schimmigheid te verminderen komt er meer openheid over de rulings die nog wel worden afgegeven.

Om Nederland te ontdoen van het imago als doorsluisparadijs voor belastingontwijkende multina­tionals zal ook een forse aanpassing van de belastingwetten nodig zijn, maar terughoudendheid met de ­rulings draagt er zeker aan bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden