COMMENTAAREXITSTRATEGIE

Het kabinet moet de verlengde isolatie gebruiken om een exitstrategie uit te stippelen

Het land blijft op pauze staan. Dat kan nu niet anders, maar er moet wel een ontsnappingsplan komen.

Luchtfoto van een vrijwel lege Dam in Amsterdam. De hoofdstad is stilgevallen door de coronacrisis.Beeld ANP

In de coronacrisis bereikte het kabinet dinsdagavond het punt waar het zelf weken geleden al voor vreesde: wie eenmaal besloten heeft om de scholen, de horeca en grote delen van het midden- en kleinbedrijf plat te leggen, moet met een heel goed verhaal komen om te rechtvaardigen dat het regime weer wordt versoepeld. Zolang de intensive care blijft volstromen, is elke politieke manoeuvreerruimte verdwenen. De sluiting van de scholen is daarvan het treffendste voorbeeld: hoewel de maatschappelijke schade groot is en het gezondheidseffect allerminst bewezen, zou het van het kabinet een bovenmenselijk zelfvertrouwen hebben gevraagd om de heropening aan te kondigen op een dag dat er een recordaantal sterfgevallen en meer dan 700 ziekenhuisopnamen werden geregistreerd.

Voor velen is het niettemin een bittere pil. Bij de gedwongen pauze van drie weken hadden de meeste Nederlanders zich neergelegd, nu er nog eens zeker drie weken bij opgeteld worden, wordt het voor veel bedrijven en gezinnen een zware last. Om nog maar niet te spreken van de miljoenen alleenstaanden en kwetsbare ouderen die de opgelegde eenzaamheid nu nog scherper gaan voelen. Het enige lichtpunt vinden zij vooralsnog in de duidelijk dalende lijn van de ziekenhuisopnamen in Noord-Brabant. In de oorspronkelijke brandhaard lijken de isolatiemaatregelen wel degelijk vrucht af te werpen.

Het kabinet zal de verlenging van de isolatie nu moeten benutten om een exitstrategie uit te stippelen. Gezien de verblijfsduur op de intensivecareafdelingen duurt de overbelasting van de ziekenhuizen nog maanden, terwijl het uit economisch en maatschappelijk oogpunt geen optie is om het land zo lang op slot te houden. Anders wordt het middel erger dan de kwaal.

Nu iedereen is doordrongen van de ernst van de situatie, moet er een manier te vinden zijn om de cruciale onderdelen van de samenleving weer op gang te brengen en tegelijk uiterst voorzichtig te blijven. Veel en snel testen op immuniteit én bij elke verdenking van besmetting hoort daar onlosmakelijk bij. De berichten van dinsdag dat er eindelijk meer testcapaciteit in zicht is, bieden enig perspectief.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden