CommentaarCommunicatie regering

Het kabinet dient met open vizier voor z’n keuzen te staan

Met het wegstoppen van onwelkome feiten schiet het kabinet zich in de eigen voet.

Nederlandse pulsvissers overhandigen Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een pulsvisnet voorafgaand aan het wekelijkse vragenuurtje, zij vragen aandacht voor het dreigende verbod op pulsvisserij. De Europese visserijministers dreigen voor een verbod op de pulsvisserij te stemmen. Beeld ANP

Voor het kabinet was het een ­beroerde week. De pogingen om de groeiende onrust over de rap stijgende energierekening weg te nemen met achterhaalde cijfers, ontploften in het gezicht van de bewindslieden Wiebes en Keijzer. Vervolgens bleek het kabinet in het debat over de pulsvisserij binnen Europa nog veel zwakker te staan dan het zelf al die tijd deed voorkomen. Van de met politieke bluf opgetuigde Nederlandse pulsvisvloot blijft minder dan 10 procent over, en ook dat slechts tijdelijk.

Daar kwam de malaise bij de Belastingdienst bij, waardoor tienduizenden huishoudens jarenlang te weinig kindgebonden budget ontvingen. Plus de ­erkenning dat als gevolg van die financiële schade ook in de toekomst het kindgebonden budget voor veel kiezers minder hard zal stijgen dan het kabinet had beloofd. Tussen al die berichten door sijpelden vervolgens ook nog de cijfers binnen over het consumentenvertrouwen, dat voor het eerst in vier jaar negatief is. Voor Rutte III is dat een niet te negeren alarmsignaal. Het komt na anderhalf jaar in de uitvoeringsfase. Het regeerakkoord is gestold en alweer deels achterhaald, het komt nu aan op werkendeweg regeren: nieuwe problemen het hoofd bieden, vooruit blijven denken, adequaat reageren op maatschappelijke onvrede. De omgang met de actualiteit kan een kabinet maken of breken.

Met de energierekening en met de pulsvissers kwam het kabinet deze week niet goed voor de dag. Alles was er begin dit jaar nog op gericht de kiezer gunstig te stemmen voor de cruciale provinciale verkiezingen van 20 maart. Nu het bijna zover is, zit het land met een energienota die ruim 300 euro per jaar duurder uitpakt én met een aangeslagen vissersvloot. De overeenkomst tussen beide kwesties is de indruk dat het kabinet te lang niet in staat was er helder over te communiceren. Ofwel omdat het geen grip had op de situatie, ofwel omdat het niet eerlijk was. De vraag is wat zorgelijker is.

Niet alles kan goed gaan gedurende een regeerperiode. Maar zeker als onvrede een gevolg is van zeer bewust beleid (hogere energiebelasting om het verbruik te temperen, te veel visvergunningen uitdelen in de overtuiging dat Europa toch wel om zou gaan) dient een kabinet met open vizier voor z’n keuzen te staan. Of anders op tijd bij te sturen, niet pas als er geen redden meer aan is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden