SatireJaaroverzicht de Speld

Het jaar van de eikenprocessierups, de boeren op het Malieveld en drugsafvalbakken in Eindhoven

null Beeld Studio V
Beeld Studio V

De Speld neemt het voortouw en luidt alvast 2019 uit. Met onder andere een interview met de eikenprocessierups, de boeren die het Malieveld keurig hebben achtergelaten en hoe D66 het lerarentekort oploste.

De Speld

Eikenprocesssierups blikt terug op turbulent jaar

We spreken af met de eikenprocessierups in een eikenboom nabij Laren. Hij is druk met poppen, maar voor ons wil hij gelukkig wel even tijd maken. We hebben hem nog een keer geïnterviewd in de tijd dat hij heel Nederland jeuk bezorgde met zijn brandharen.

Eikenprocessierups, hoe zou u het afgelopen jaar omschrijven?

Als turbulent. Begin dit jaar was er grote vreugde bij mijn soort over de miljoenen rupsjes die werden geboren, maar later sloeg die vreugde om in onrust. In het AD en De Telegraaf werd gesproken over de uitroeiing van ons volk, en niemand kwam daartegen in verzet. Zelfs Sheila Sitalsing niet. Toen voelden we ons wel even ernstig in de steek gelaten, dat mag je best weten.

null Beeld

Wat heeft u geleerd van 2019?

Dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Toen dertig jaar geleden de muur viel, dachten we met z’n allen dat het tijdperk van grote vervolgingen voorbij was. Dat iedereen voortaan mocht zijn wie hij wilde zijn. Anno 2019 is daar weinig meer van over. We hebben Trump, Bolsonaro, de vernietiging van hele soorten omdat ze een beetje jeuk veroorzaken. Dat alles stemt mij weinig optimistisch voor de toekomst.

Wat was uw hoogtepunt van 2019?

De goal van Lucas Moura tegen Ajax. Haha, wij eikenprocessierupsen hebben niets met Amsterdam. Stelletje wijsneuzen uit de Randstad. Zwarte Piet is zwart.

Wat is uw wens voor 2020?

Dat de aarde verder opwarmt en dat André Hazes en Bridget Maasland gelukkig worden samen.

Nostalgiastad in Flevoland. Beeld de Speld
Nostalgiastad in Flevoland.Beeld de Speld

Nostalgiastad geopend in Flevoland

Flevoland heeft er een nieuwe trekpleister bij: Nostalgiastad. In de gloednieuwe cultuuroutlet kunnen bezoekers zich laven aan ter ziele gegane winkelketens als V&D, Intertoys en Free Record Shop, of nog één keer genieten van de goal van Dennis Bergkamp. Een totaalervaring voor boos en oud.

In Nostalgiastad heeft de moderne tijd nooit voet aan de grond gekregen. Je kunt er alleen afrekenen met guldens en flippo’s. Die kun je gebruiken om een Twin Life-broek te kopen bij de V&D, maar ook om op de foto te gaan met iconen als Rolf Wouters, Mies Bouwman en Meindert Rost van Tonningen. Zo worden ze tegenwoordig niet meer gemaakt!

Op straat zeggen acteurs elkaar nog gewoon gedag. En in december dansen Zwarte Pieten door de straten. Echte Zwarte Pieten: met rode lippen, gouden oorringen en een nederige houding ten opzichte van Sinterklaas. De Zwarte Pieten zijn ook op aanvraag beschikbaar.

Eén keer in de maand legt een WIC-schip aan in de haven. De specerijen en onderweg gestorven bemanningsleden worden uitgeladen, waarna het schip weer uitvaart. Wens de stuurlui succes. De weg naar Afrika en daarna naar Amerika is nog lang!

Eindhoven begint proef met drugsafvalbakken

Naast de papierbak en de glasbak is in Eindhoven vanaf vandaag een nieuw soort bak te zien: de drugsafvalbak. Lokale drugscriminelen kunnen hier op elk moment van de nacht hun drugsafval kwijt.

De afvalbakken zijn paars van kleur en komen op strategische plekken in de stad te staan. De gemeente wil dat een drugscrimineel nooit meer dan 200 meter hoeft te lopen naar een legale dumpingsplek. Burgemeester van Eindhoven John Jorritsma: ‘We proberen te voorkomen we dat ze het zelf met een busje naar een afgelegen bos rijden. Met hetzelfde gemak, gooi je het in de afvalbak. Die slogan geldt nu eindelijk ook voor drugscriminelen.’

In het nabijgelegen Helmond zijn ze ook druk op zoek naar een oplossing voor het drugsafval. Sinds een aantal weken wordt aan inwoners gevraagd om hun drugsafval op dinsdag in een gesloten groene zak aan de kant van de weg te zetten. ‘Het werkt nog niet ideaal’, bekent burgemeester van Helmond Elly Blanksma-van den Heuvel. ‘De meeuwen scheuren de zakken open en pikken de ketamineresten op.’

De nieuwe drugsafvalbakken in Eindhoven. Beeld
De nieuwe drugsafvalbakken in Eindhoven.

Hartverwarmend: duizenden mensen geven geld voor rijkste religieuze organisatie op aarde voor wederopbouw kathedraal

De wereld is diep geschokt door het ­afbranden van de Notre-Dame in ­Parijs. Mensen over de hele wereld ­hopen dat de kathedraal hersteld kan worden en geven daarom gul voor het gebouw van de rijkste religieuze organisatie op aarde. Binnen een dag is al 700 miljoen euro aan donaties opgehaald.

‘Verschrikkelijk wat er gebeurd is met de Notre-Dame. Dit is natuurlijk een onvervangbaar monument, maar ik hoop dat de kerk zo mooi mogelijk gerepareerd kan worden. Daar draag ik graag een steentje aan bij’, zegt een lerares uit Parijs, die 50 euro heeft gegeven aan de kerk die wereldwijd 700 duizend vierkante kilometer grond bezit, meer dan de oppervlakte van Frankrijk.

‘We zijn solidair bij deze nationale tragedie en willen helpen met de opbouw van deze bijzondere kathedraal, symbool van Frankrijk’, zegt het modehuis Louis Vuitton bij zijn donatie voor de kerk die honderden miljarden dollars op de bankrekening heeft staan.

De Europese Centrale Bank heeft 9 miljoen euro beschikbaar gesteld aan de kerkorganisatie die alleen al in de Verenigde Staten 3,8 miljard dollar aan schadevergoedingen heeft betaald in seksueelmisbruikzaken.

Eurovisiesongfestival voor het eerst sinds 1975 geen vriendjespolitiek

Voor de eerste keer in 44 jaar is er bij het Eurovisiesongfestival geen sprake van vriendjespolitiek. Die conclusie trekken Nederlanders na de overwinning van Duncan Laurence in Tel Aviv.

‘Eindelijk is het weer leuk om te kijken’, zegt Marscha de Lier uit Ulvenhout. ‘Jarenlang zag je dat de kwaliteit van het nummer er niet toe deed. Bevriende landen stemden op elkaar, het was sinds de overwinning van Teach-In allemaal politiek. Fijn dat die trend nu gekeerd is.’

Ook commentator Cornald Maas keek regelmatig knarsetandend naar de puntentelling. ‘Dan zie je Letland twaalf punten geven aan een intieme Portugese fado en dan denk je: ja hè hè, natúúrlijk geeft Letland twaalf punten aan Portugal. Door dat soort dingen verliest het festival zijn geloofwaardigheid.’

null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

Kabinet: Formule 1 mag doorgaan, maar met maximumsnelheid van 100 km per uur

Het kabinet heeft een oplossing gevonden voor het stikstofprobleem in Zandvoort: de Formule 1-race mag doorgaan, maar met een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur.

‘Op deze manier blijft de uitstoot van stikstof binnen de perken’, stelt minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport. ‘Dit is de juiste balans tussen milieubelangen en een prachtig racespektakel. De race duurt op deze manier ook veel langer en ik denk dat de fans daar alleen maar heel blij mee kunnen zijn.’

null Beeld LightRocket via Getty Images
Beeld LightRocket via Getty Images

Jongeren lezen weer massaal boeken op de fiets nu appen verboden is

Het appverbod op de fiets lijkt zijn vruchten af te werpen. Overal in Nederland zijn jonge fietsers gesignaleerd die weer gewoon een boek lezen.

De 14-jarige Royce is op weg naar zijn voetbaltraining begonnen aan De ontdekking van de hemel. ‘Ik moet altijd een heel stuk door het centrum fietsen, daar word ik gek van alle herrie en het verkeer. Nu ik er een boek bij lees, kan ik me daar beter voor afsluiten. En op de dialogen tussen Onno Quist en Max Delius trap je zo lekker door.’

Bij het stoplicht pakt de 19-jarige Elmond even snel De wereld als markt en strijd van Michel Houellebecq erbij. ‘Ik moet nu echt even weten of Raphaël Tisserand dat meisje gaat vermoorden of niet.’ Het stoplicht springt op groen, er wordt gebeld. ‘Sorry, sorry. Ik moet nog even de pagina uitlezen.’

Jongeren lezen weer massaal boeken op de fiets. Beeld
Jongeren lezen weer massaal boeken op de fiets.

Boeren laten Malieveld keurig omgeploegd achter

Het protest verviel al snel in chaos toen meerdere tractoren door de afzettingen rondom het veld braken. Geen hekwerk bleek bestand tegen de verwoestende kracht van manshoge profielbanden en 400 pk.

Dankzij indrukwekkende geluidsinstallaties was Snollebollekes tot in Scheveningen te horen en Nederland mat vanochtend de langste files van het jaar.

Na het protest was het Malieveld getransformeerd tot een bruine vlakte met kaarsrechte geulen. ‘Kun je mooi wintertarwe inzaaien’, zei een boer terwijl hij de deur van de tractor achter zich dichttrok.

null Beeld

D66 heeft oplossing lerarentekort: ‘Iedereen verplicht basisschooldocent, tenzij je bezwaar maakt’

D66 heeft een oplossing voor het lerarentekort. De regeringspartij wil dat iedereen automatisch basisschooldocent wordt, tenzij je bezwaar maakt.

Onderwijswoordvoerder van D66 Paul van Meenen: ‘Het lerarentekort is een hardnekkig probleem. Jarenlang hebben we geprobeerd om mensen vrijwillig voor de klas te krijgen, maar dat leverde niet genoeg docenten op. Terwijl veel mensen achteraf zeggen dat ze best voor de klas hadden willen staan, maar dat ze het niet fijn vonden om erover na te denken of er met familie over te praten.’

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

‘Er bestaan veel hardnekkige misverstanden over het docentschap’, vervolgt Van Meenen. ‘Bijvoorbeeld dat je geliefden je nooit meer te zien krijgen als je eenmaal basisschooldocent bent geworden. Of dat je er dan heel eng uitziet: helemaal afgepeigerd met blauwe kringen onder je ogen. Terwijl ze dat met make-up heel netjes kunnen wegwerken.’

Van verschillende kanten wordt het voorstel van D66 bekritiseerd. ‘Het is toch absoluut niet wenselijk dat mensen die een paar brieven over het hoofd zien opeens tegen hun wil jarenlang verplicht moeten uitleggen wat een breuk is’, zegt Rudmer Heerema, portefeuillehouder onderwijs van de VVD.

Ook uit christelijke hoek krijgt het opt-out-systeem van D66 kritiek. ‘Als een docent uitvalt, is dat Gods wil’, zegt de onderwijsman van de SGP Roelof Bisschop. ‘Het is niet aan de overheid om iets aan het lerarentekort te doen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden