column bert wagendorp

Het jaar 2018 zou historisch worden, pensioentechnisch gezien

Bert Wagendorp blikt terug op dingen die in 2018 anders gingen dan algemeen was verwacht. Tja, hoe stond het ervoor, met onze pensioenen, die eerste januaridag van 2018?

Beeld Eva Roefs

Heel goed, althans op mondiale schaal bekeken.

De meeste wereldburgers hebben geen pensioen, die nemen voor de oudedagsvoorziening nog een paar kinderen extra. In het rijke Westen hebben de burgers wel een pensioen, en binnen die rijke wereld hebben Nederlanders het beste pensioensysteem. Iedereen, van sloeber tot multimiljonair, ontvangt vanaf zekere leeftijd AOW van de staat. En daarbovenop ontvangen mensen die een vaste baan hadden een maandelijkse uitkering van hun pensioenfonds. De pensioenfondsen hebben gezamenlijk 1.300 miljard euro in kas.

Dat is behoorlijk wat, maar niet genoeg. Want Nederland vergrijst, we worden steeds ouder, er zijn een miljoen zzp’ers die geen premie betalen en de rente is laag - en dus het rendement. Wouter Koolmees, de D66-rekenmeester en nieuwe minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, ging in 2018 zorgen voor een nieuw pensioenakkoord. Daarover werd in de SER al jarenlang overlegd tussen werknemers, werkgevers en pensioenfondsen. Koolmees zei dat het niet gemakkelijk zou worden, maar hij rekende op de goede wil van alle betrokkenen en was optimistisch. Het jaar 2018 zou historisch worden, pensioentechnisch gezien.

Maar werkgevers en werknemers kwamen er niet uit. Niet voor de deadline van 1 april die Koolmees had gesteld, en daarna evenmin. Koolmees bemoeide zich er zelf mee en ook premier Rutte schoof aan om een doorbraak te forceren.

Iedereen wist dat er iets moest gebeuren en ze gaven elkaar de schuld toen er niets gebeurde. De vakbonden vochten voor hun laatst overgebleven leden, niet voor het algemeen belang. De werkgevers deden hetzelfde.

Zo veranderde er voorlopig weer niets aan een systeem waarin jongeren ouderen subsidiëren en maar moeten afwachten hoe het er voorstaat met de pensioenpot wanneer ze zelf aan de beurt zijn. Voor gewone Nederlanders was de discussie allang niet meer te volgen. Gewone Nederlanders met een vaste baan willen alleen maar weten hoe het zit, met die pensioenpremie van 20 procent en wat ze daarvoor terugkrijgen. Gewone Nederlandse zzp’ers willen weten hoe het met hen moet, als ze te oud zijn geworden om te werken.

Je zou die onderhandelingstijgers moeten opsluiten tot ze eruit zijn. Je zou tegen ze willen zeggen: fuck op met je politieke spelletjes, je strategische onderhandelingstactieken, je wantrouwen en je complicerende details. Je egoïsme, je conservatisme en het verdedigen van verworven rechten ten koste van anderen. Breek met die vastgeroeste posities, er is sinds 1950 een en ander veranderd. Régel het, verdomme. En een beetje eerlijk, graag.

Maar ja, dat is gemakkelijk gezegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden