COLUMNBERT WAGENDORP

Het is wachten op het standaardwerk ‘Hoe Mark Rutte de Crisis Te Lijf Ging’

null Beeld

Met grote verbazing keek ik vrijdag naar de wekelijkse persconferentie van Mark Rutte. Ik hoop dat ergens een psycholoog bezig is alle corona-optredens van de premier vast te leggen en er een gedegen analyse op los te laten. Eigenlijk zou daar nu al een breed geformeerd ORT mee bezig moeten zijn, een Outbreak Rutte Team, met behalve psychologen ook andere gedragswetenschappers onder wie taalanalisten en types die zich hebben gespecialiseerd in gezichtsuitdrukkingen, zodat er een dik boek kan worden geschreven onder de titel Hoe Mark Rutte de Coronacrisis Te Lijf Ging.

De manier waarop Rutte bijvoorbeeld vrijdag het bommetje van de voucher-verwarring ontmantelde, was imponerend. Volgens een van de vragenstellers was sprake van volstrekte verwarring – een juiste omschrijving van de opeenvolgende uitingen van het kabinet in dezen – maar Rutte antwoordde door zichzelf eerst een groot compliment te geven voor zijn volstrekt heldere uitleg van de kwestie, maar was bereid het nogmaals toe te lichten: iedereen kan zijn geld terugkrijgen, maar hij had liever dat iedereen een voucher accepteerde om de KLM te redden. Dat was een knieval voor de Europese Commissie (die niks van vouchers wil weten), maar Rutte wist het zo overtuigend te brengen dat je de indruk kreeg dat de EC zich aan zijn standpunt had geconformeerd en hij niet was teruggefloten.

Even daarvoor had Cora van Nieuwenhuizen op dezelfde vraag een antwoord gegeven dat zo onduidelijk was dat alles wat je over de vouchers dacht te weten in acht zinnen in rook opging, en dat de luisteraar met kortsluiting in zijn brein achterliet.

De volgende vraag ging over het Pinksterweekend. Volgens de vermaarde ‘routekaart’ mag de horeca op 1 juni weer opengaan – onder de anderhalvemetervoorwaarde – maar nu was de vraag geopperd of dat niet een dag eerder kon. Eerste Pinksterdag valt namelijk dit jaar op 31 mei. ‘1 Juni bleek ineens midden in de Pinksteren te vallen,’ gaf Rutte ruiterlijk toe. Dat was al een tijdje bekend, maar het was hem – en de andere cartografen van de routekaart even ontgaan. Bij een andere crisismanager zou dat aanleiding zijn te denken aan een naderende burn-out, zo niet bij Rutte. Die speelde het spel soepeltjes mee, zei dat heropening van de terrassen op 31 mei ‘denkbaar was’ en verdiende zo een paar gemakkelijke bonuspunten vanwege zijn grote flexibiliteit.

Zijn minister van Economische Zaken Wiebes is vermoedelijk al met de studie How to Rutte in Times of Crises begonnen. Hij verklaarde naar aanleiding van de desastreuze krimpcijfers van het CBS, dat hij geen zin had in voorspellingen en het uitrekenen van percentages. Er waren banen te redden, we moesten gezond blijven, veilig werken enzovoorts. Maar toen kwam zijn meesterlijke ruttezin: ‘En we willen af en toe met elkaar bier drinken, dat is allemaal erg belangrijk’. Ik zag meteen een zonnig terras voor me vol grote glazen koel bier en verzoende me met elke tegenslag.

Rutte werd intussen gevraagd of hij nog steeds op zijn fiets naar het werk ging. Dat was zo. En of het hem was opgevallen dat het zo druk was geworden op de fietspaden. Ja, dat had hij ook opgemerkt, er was in de buurt van het Torentje zelfs sprake van filevorming. Na deze handige inleiding kwam de cruciale vraag of Rutte de aanbevelingen van de Fietsersbond had gezien (eenrichtingsverkeer op de fietspaden) en zo ja wat hij daarmee dacht te gaan doen en of er geld beschikbaar was om de zorgen van de fietsers weg te nemen.

Ik stelde me voor hoe Donald Trump op zo’n vraag zou hebben gereageerd. Met een verwijzing naar de etnische afkomst van de vragenstelster? Met het dreigen met juridische maatregelen? In elk geval met een barrage van tweets over de fake-media. Rutte bleef kalm. ‘Ik heb van zoveel mensen zoveel zorgen gehoord’, zei hij en keek als de martelaar Sebastiaan de zaal in. Zaak afgedaan.

Iemand maakte een grap over de vrouw van Rutte en Rutte maakte een grap over de vrouw van Rutte terug, wenste iedereen een fijn weekend en verliet met een brede grijns het spreekgestoelte.

Volgens I&O Research staat Ruttes VVD momenteel op 43 zetels, meer dan ooit. Mij verbaast het niks.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden