Het is verdomme een gezelligheidsfeestje

Twaalf beschadigde ogen behandeld in het Oogziekenhuis in Rotterdam. Twaalf ogen. Nou, nou. En daar heb je dan een heel ziekenhuis voor. Het is toch allemaal relatief rustig verlopen verder? Goed, niet héél rustig, maar relatief dus wel, ja. Een, twee basisscholen in de as gelegd, een kerk, een stukje Alkmaar. Geen dingen die je niet kan missen, relatief gezien. Goed, zullen we er dan nu weer over ophouden?

Want het was allemaal zo ontspannen geweest. Beetje spijsverteren, krantje lezen en lijstjes doornemen om te kijken bij welke vetkraam u in de rij zou gaan staan. Meer niet. Natuurlijk, er stort eens wat neer, er ontploft, zinkt of verdwijnt weleens iets of iemand, maar over het algemeen hield u zich nergens mee bezig. De wereld mag dan het gehele jaar in brand hebben gestaan, eind december zien we hooguit de behoefte het eigen land in de fik te zetten. Beetje uitbrakken met de jaarlijkse onsmakelijk-vleesreclame op het Scheveningse strand, beetje Wiener Philharmoniker, beetje darts. Lekker hoor.

Begrijp ons niet verkeerd, ook de Betrouwbare Mannetjes willen u heus het allerbeste wensen. Toch beginnen we het jaar liever met een kritische noot: de vuurwerkdiscussie. We zien 'm al jaren met lede ogen aan: ontstoken in een periode dat niemand zin heeft in nóg een debat en juist op het moment dat de vellen in Beverwijk nog nasmeulen en de argumenten het sterkst zijn, zijn Pauw en Humberto in geen velden of wegen te bekennen, ligt opiniërend Nederland languit op de bank Wie is de Mol? te kijken, en resteert niets dan een natgeregende weigeraar. Zo tussen Sinterklaas en Kerst een beetje jammeren, meer is het niet. Een oprisping, die bij de eerste de beste champagneboer alweer verdwenen is. Zolang het kwaad niet met een stoomboot het land wordt binnengevaren, en je er vervolgens niet drie weken lang overal mee wordt geconfronteerd, maak je hier nou eenmaal weinig kans.

Terwijl, als u uzelf nou echt een plezier wilt doen, pakt u juist nu even flink door. En zeg zelf, u heeft toch niets beters te doen tijdens deze annuele anti-climax die januari heet. Een kerstperiode, maar dan zonder kerst. Koud, donker en saai. Lampjes die eerst nog gezellig waren, vervuilen opeens de straten. Nee, juist dit is het uitgelezen moment. Verdedig nu uw tradities dan wel huisdier. Het is verdomme een gezelligheidsfeestje, dat laat u toch niet verpesten? Bovendien kent u vast wel iemand met één oog die particulier vuurwerk juist hartstikke mooi vindt. En anders heeft het met racisme in elk geval helemaal niets te maken. Vertrouw ons nou maar. U moet het vuur smeden als de hoornvliezen er nog bij hangen. Straks in december zitten er alweer twaalf keurige lapjes voor.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Met een omstanderverbod heb je anders tweederde van het probleem al direct opgelost.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden