Het is tijd voor homo's in de Donald Duck

In De andere kant wordt wekelijks een actuele kwestie ondersteboven gehouden of binnenstebuiten gekeerd. Vandaag: LGBT'ers zouden wat vaker de covers van mainstreamladen moeten sieren.

Julien Althuisius
null Beeld Carolyn Ridsdale
Beeld Carolyn Ridsdale

Op de cover van de nieuwste editie van L'Homo, de jaarlijkse homospecial van het succesvolle tijdschrift Linda, prijken BNN-presentatoren Tim Hofman en Jan Versteegh, innig met elkaar zoenend. Allebei zijn ze heteroseksueel. Zelf zeiden de heren dat ze het onderwerp homoseksualiteit breder bespreekbaar wilden maken. Twee jonge, populaire presentatoren die een lans breken voor de homoseksuele gemeenschap. Sympathiek toch?

Dat vond niet iedereen. Konden er niet gewoon twee zoenende homo's op de cover van een homotijdschrift staan? En was het wel emanciperend en niet juist paternaliserend dat deze twee hetero's dit deden? Albert Verlinde noemde de shoot in RTL Boulevard 'een toneelstukje'. 'Ik vind het raar als ik de foto's zie en ik vind ze prachtig, daar gaat het niet om. Het is voor mij als homo toch wat anders of je twee hetero's ziet zoenen of twee homo's.' En in NRC Handelsblad vroeg columnist Hans Beerekamp zich af of het homo'tje spelen van Hofman en Versteegh eigenlijk niet net zo erg was als blackface: witte mensen die zichzelf schminken om zwart te lijken. En om de parallel door te trekken: daarna zeggen dat ze dat hebben gedaan om solidair te zijn met zwarte mensen.

Laten we ervan uitgaan dat Hofman en Versteegh het goed bedoelden. Net als Arie Boomsma en Rick Brandsteder, de hetero's die de L'Homo-covers de afgelopen jaren sierden. Blijft het een feit dat LGBT'ers ermee geholpen zouden zijn als ze (eens wat vaker) de covers van mainstreambladen zouden sieren. Een paar voorzetten.

Playboy

Waar kun beter een lans breken voor de homoseksueel dan in de bijbel van de archetypische testosteronman? Zeker, in een ver en grimmig verleden prijkte eens transgender Kelly van der Veer op de cover, maar het wordt echt wel weer eens tijd voor iets baanbrekends. Bovendien: wie zegt dat de Playboy eigenlijk alleen voor heteromannen moet zijn? Mannenblad is mannenblad, welke seksuele voorkeur je ook hebt. Mogen wij als kandidaat misschien Douwe Bob voorstellen, die onlangs liet weten 'behoorlijk bi' te zijn en ook seks met mannen te hebben?

Douwe Bob. Beeld ANP Kippa
Douwe Bob.Beeld ANP Kippa

Margriet

Natuurlijk is de Margriet allang niet meer het blaadje van de huisje-boompje-beestje-vrouw. Tegenwoordig richt het tijdschrift zich op 'alles over gezond en lekker leven' en wordt het blad, zoals afgelopen week, gevuld met interviews met Patty Brard en ironievrije fleurige foto-reportages met als thema 'Don't Worry, Be Hippy.' Misschien kan de redactie eens een fleurige, vrijzinnige fotoshoot doen met een lesbisch koppel als Margriet van der Linden en haar vrouw Kitty.

Margriet van der Linden. Beeld anp
Margriet van der Linden.Beeld anp

Men's Health

Onder het motto 'alles wat de man wil weten' vertelt Men's Health de moderne man elke maand welke oefeningen hij moet doen voor zijn core, welke eiwitpoeders hij moet gebruiken en hoe hij binnen X weken toch weer dat sixpack achter de coulissen vandaan kan halen. Maandelijks ook een strakke, gebruinde alfaman als covermodel. En waarom zou dat niet gewoon een keertje de hardbody van Freek Bartels kunnen zijn? Want ja, ook homo's kunnen jaloersmakende lichamen hebben. Sterker nog, bij de Gay Pride is een laagje vet eerder uitzondering dan regel. Hoe kan dat toch? Zouden we best willen lezen; de 'ultieme guide naar het hardbody homolichaam'.

Vogue

De Nederlandse editie van modeblad Vogue had afgelopen maand atlete Dafne Schippers op de cover staan en nam alvast een ietwat voorbarige voorsprong op haar gouden olympische zomer. Binnenin stond een met Nike doorspekte fotoshoot van de oer-Hollandse publiekslieveling. Goed idee, om eens een sporterslijf mooi te fotograferen. Maar nog emanciperender zou een mooie portret- en interviewserie zijn met de vier lesbische hockeysters uit het Nederlands vrouwenteam, die toch minstens evenveel kans op goud maken als Schippers.

Donald Duck

Tientallen BN'ers maakten al hun opwachting in de strips van Donald Duck. Wat dacht u van Alexander Klöpgeest (Alexander Klöpping), Kuipje Anders (André Kuipers), Zwaan Kranig (Sven Kramer) en Anky van Gansven (Anky van Grunsven), om er maar een paar te noemen. Je hoort er pas echt bij als je een personage in de Donald Duck bent. Dus als we echt wat willen bereiken op homo-emancipatoir gebied wordt het misschien eens tijd dat Donald de getuige is bij het groots opgezette striphuwelijk van Ferry Doedens (Very Doedance) en zijn geliefde.

Ferry Doedens. Beeld ANP Kippa
Ferry Doedens.Beeld ANP Kippa

Esquire

Het lijfblad van de moderne, gedistingeerde en zorgvuldig gestileerde man. Die man beschikt behalve over een selectie fijne whisky's, strakgesneden maatpakken en scheermessen met handgrepen van mahoniehout, natuurlijk ook over een moderne portie ruimdenkendheid. We zien de cover met Maxim Februari in gegoten driedelig kostuum dan ook al helemaal voor ons.

L'Homo

Goed, de nieuwste editie van L'Homo is dus niet onopgemerkt gebleven. Dat is natuurlijk precies wat de makers wilden, maar misschien niet helemaal for all the right reasons. In 2011 deed L'Homo wat dat betreft wel goede zaken. In die editie kwam turner Jeffrey Wammes uit de kast. Wellicht ligt daar de uitdaging voor de redactie: een podium bieden aan de eerste actieve Nederlandse profvoetballer die uit de kast wil komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden