Opinie Commentaar

Het is tijd voor een herwaardering van de publieke sector

Geef professionals in de publieke sector meer vertrouwen en minder bureaucratie.

19 september 2018. FNV bestuurder Zacharia Boufangacha voert samen met FNV-leden actie op het Plein tegen de afschaffing van de dividendbelasting. De vakbond heeft steun toegezegd aan de manifestatie van actiegroep Publieke Sector in actie. Beeld ANP

Ze hebben ieders sympathie: de leraar die voor een klas met pubers staat, de verpleegkundige die een bedlegerige patiënt verzorgt, de agent die patrouilleert in een straat met dronken uitgaanspubliek. De werknemers in de publieke sector verdienen steun met hun actie voor hogere salarissen en betere werkomstandigheden.

Sinds de jaren tachtig heeft de nadruk vaak op de markt gelegen. Het is tijd voor een herwaardering van de publieke sector. Werknemers in de publieke dienstverlening verrichten cruciale maatschappelijke taken. Bovendien hebben zij een belangrijke symbolische functie. In een samenleving die zich zorgen maakt over sociale cohesie, vertegenwoordigen zij het algemeen belang.

Niettemin zijn de financiële mogelijkheden beperkt. Overheidsuitgaven groeien vaak ‘autonoom’. Dat geldt zeker voor de zorg waar de uitgaven elk jaar stijgen door technologische ontwikkelingen en vergrijzing. Wat voor ‘bezuinigingen’ wordt aangezien, is in werkelijkheid een rem op de groei.

Het verhogen van de belastingen hoeft geen taboe te zijn. De Scandinavische landen doen het uitstekend met hogere belastingen. Toch lijkt het draagvlak hiervoor beperkt. Veel burgers die vinden dat de zorg geld tekort komt, hebben weinig zin om zelf hogere belastingen, premies of eigen bijdragen te betalen. En substantiële verhoging van de lasten voor bedrijven is riskant in een internationaal concurrerend land als Nederland.

Het huidige kabinet trekt al miljarden extra uit voor de publieke sector, een inspanning die in de publieke opinie teniet werd gedaan door de afschaffing van de dividendbelasting. Voor een gezonde publieke sector zijn nog meer extra uitgaven noodzakelijk, maar vanwege alle financiële restricties kunnen daar geen wonderen van verwacht worden. Ondertussen zijn andere maatregelen denkbaar die niets hoeven te kosten. De professionals in de publieke sector zouden meer vertrouwen moeten krijgen, zodat zij minder worden gedwarsboomd door bureaucratie, verantwoordingsplicht en papierwerk, waardoor ze van hun eigenlijke taak worden afgeleid: dienstverlening aan burger en samenleving.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden