OpinieUitzendbranche

Het is tijd voor een herinvoering van de wettelijke uitzendvergunning

Zelfregulering in de uitzendbranche werkt niet, betoogt Anne van Dijk, voormalig vakbondsbestuurder FNV Bonden. ‘Uitzendbureaus concurreren met elkaar ten koste van de arbeidsvoorwaarden van de uitzendkrachten.’

Niet-westerse migranten lopen nog steeds tegen discriminatie aan bij het zoeken naar een baan. Beeld ANP
Niet-westerse migranten lopen nog steeds tegen discriminatie aan bij het zoeken naar een baan.Beeld ANP

Het aantal uitzendbureaus is uit de bocht gevlogen sinds het opheffen van de uitzendvergunning eind jaren negentig. De branche zou zichzelf wel controleren. Een kreet die werkgeversorganisaties en politieke partijen zoals VVD, CDA en D66 hanteerden en helaas nog hanteren.

Nota bene de werkgeversorganisatie ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) heeft al eerder geconstateerd dat de helft van de uitzendbureaus malafide is. Zelfregulering werkt niet. Het is de slager die zijn eigen vlees keurt.

Uitzendbureaus concurreren met elkaar ten koste van de arbeidsvoorwaarden van de uitzendkrachten. De zogenaamde platform arbeidsmarkt, waar mkb-voorman Jacco Vonhof het over heeft, is niets minder dan de koppelbazenpraktijk waar de werknemers het slachtoffer van zijn. Niet alleen wordt geconcurreerd op de arbeidsvoorwaarden van uitzendkrachten, maar ook door te discrimineren.

Als inhurende werkgevers daarom vragen, worden uitzendkrachten met buitenlandse namen niet geleverd. Het aantal bedrijfsongevallen is hoger bij uitzendkrachten. Te weinig instructie en vaker gevaarlijk werk zijn hiervan de oorzaak.

Het jarenlang inkrimpen van de arbeidsinspectie, tegenwoordig Inspectie SWZ geheten, zorgde ervoor dat er minder werd gecontroleerd en nog steeds te weinig wordt gecontroleerd. Kennelijk is de veiligheid van werknemers minder belangrijk, in de ogen van jarenlang regerende partijen VVD, CDA en D66.

Het wordt tijd dat de wettelijke uitzendvergunning weer ingevoerd wordt en de arbeidsveiligheid wordt gewaarborgd door voldoende controle en toezicht. In de uitzendvergunning dient te worden opgenomen, dat dezelfde arbeidsvoorwaarden gelden voor uitzendkrachten die ook gelden voor werknemers in dienst bij de inhurende werkgevers. Controle door de Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is daarbij noodzakelijk.

Anne van Dijk, voormalig vakbondsbestuurder FNV Bonden, Drachten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden