LezersbrievenMaandag 24 augustus

Het is tijd voor de Covid-kassa

De ingezonden brieven van maandag 24 augustus.

Redactie
Jongeren genieten van het weer aan de Amstel in Amsterdam.
 Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Jongeren genieten van het weer aan de Amstel in Amsterdam.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Brief van de dag

De afgelopen weken passeerde een bonte stoet aan oplossingen voor de coronaproblemen de ­revue. Een defensiedeskundige pleitte voor meer inzet van het leger, een communicatiespecialist vond dat er wel wat pakkender gecommuniceerd kon worden, en ook Den Haag trekt de traditionele gereedschapskist van de overheid open: regeltjes, en anders ge- en verboden.

Het verwende volkje haalt zijn schouders daarover op en gaat door met feesten. Een pleidooi van een 94-jarige die graag ook nog een beetje van het leven wil genieten gaat viraal − bij voorkeur in de kroeg of op een feestje, waar iedereen het bericht aan iedereen laat lezen. Met dringende beroepen en doortimmerde adviezen kun je doen wat je wilt, en dus kies je de leukste weg.

Geen wonder. Al jaren geleden hebben we dingen als smaak, normen, fatsoen en gezond verstand vervangen door het profijtbeginsel. Er is inmiddels nog maar één manier om te zorgen dat mensen iets doen of laten. Het moet wat opleveren.

Een coronatest? Niet: je mag hem gratis laten doen, maar je krijgt er 10 euro voor. Positief? Bingo. Contacten meld je tegen 1 euro per contact uit te betalen (na verificatie). Niet naar buiten? Voor je quarantaine strijk je een coronavergoeding op van 10 euro per dag. Na de quarantaine ga je naar de GGD en doe je een bloedtest.

Heb je covid-antilichamen, dan neemt Sanquin je plasma af voor 20 euro per halve liter. Bovendien krijg je een unieke coronapas. Daarmee kun je aan­tonen dat je resistentie tegen corona hebt opgebouwd en kun je deelnemen aan besloten feestjes en partijen, die georganiseerd worden door en voor mensen die het virus gehad hebben.

Wie daaraan mee wil doen, zorgt ervoor zo snel mogelijk besmet te worden. Wie dat niet wil, houdt vrijwillig afstand. In feite dus bijna net zoals het nu gaat − alleen zonder ME-inzet, sociale media- en andere communicatie, proefprocessen, demonstraties en persconferenties van Rutte, De Jonge en hun OMT.

De besparing die dat oplevert moet genoeg zijn om zo’n alternatieve aanpak te financieren. Het betere humeur door minder irritatie over berichtgeving aangaande coronacrisis, maatregelen en -aanpakken krijgen we er gratis bij.

Bote de Jong, Terontola (Italië)

RIVM (1)

Het artikel over het RIVM (Zaterdag, 22 augustus) over de al dan niet politieke druk om bepaalde onderzoeksconclusies anders te formuleren of zelfs niet te publiceren, sluit af met de opmerking van oud-RIVM directeur Van Egmond: ‘Als de politiek zegt dat één plus één drie is, dan is één plus één drie. Dat heb ik te respecteren.’ Daarmee geeft hij de kern van het probleem aan, maar trekt ­helaas wel de fundamenteel verkeerde conclusie. De uitkomst blijft immers twee.

Als vanuit de politiek gemeend wordt dat ondanks de uitkomst van gedegen onderzoek er andere beslissingen genomen moeten worden, ­afwijkend van de conclusies, is het aan de politici en beleidsmakers om die afwijking te onderbouwen. Niet aan het RIVM, of andere wetenschappelijke instellingen om dan maar conclusie of aanbevelingen te formuleren, afwijkend van wat ze hebben vastgesteld. Zij moeten standvastig blijven en alleen op basis van het ­wetenschappelijke debat tot eventuele bijstellingen komen. Niet omdat politici dat graag willen.

Pim Hol, Amsterdam

RIVM (2)

Het artikel van Yvonne Hofs (Zaterdag, 22 augustus) is in feite één uit­gebreide samenvatting van het aloude Nederlandse spreekwoord: ‘Wiens brood men eet diens woord men spreekt.’Oftewel: je staat aan de kant van degene die jou onderhoudt; in andere bewoordingen: wie betaalt bepaalt. Deze simpele waarheid wordt elke onderzoeker in loondienst in ­Nederland al snel duidelijk. Maar het kan geen kwaad er in de krant nog eens nadrukkelijk de aandacht op te vestigen.

Ben Stork, Gieterveen

Solidariteit

Na het lezen van het voorpagina-­artikel ‘Hoe Lesbos zijn gastvrijheid kwijtraakte’ (Ten eerste, 21 augustus.) probeerde ik mij voor te stellen dat niet het eiland Lesbos maar het eiland Texel geconfronteerd zou worden met de beschreven toestanden. ­Nederland zou te klein zijn; bij onze opstand zou alles verbleken wat we de laatste maanden op Lesbos zien. En ik begrijp niet waarom dit een probleem is waarmee we (= Europa) de Grieken laten zitten. Het zal toch niet de wraak zijn voor de financiële problemen waarmee Griekenland de Unie een paar jaar geleden confronteerde? En samen is dit gemakkelijk op te lossen. Als we dit niet schaffen, wat dan wel?

Ludo Grégoire, Leiden

Repetities

Uitvoerende muzikanten en veel anderen in de culturele sector maken momenteel een financieel moeilijke tijd door. Misschien is het mogelijk om belangstellenden tegen betaling aanwezig te laten zijn bij instuderen van het repertoire. Als het mogelijk is voor 10 tot 20 euro een uur aanwezig te mogen zijn, dan vermoed ik dat veel mensen daarvan gebruik zullen willen maken. Een paar stoelen erbij en nog even persoonlijk contact staan ook nog eens garant voor klantenbinding in de postcoronatijd. Er is er vast wel een landelijk orgaan dat hierin het voortouw wil nemen.

Jan van Amerongen, Hoogeveen

Kamer

We weten dat het coronavirus zich wereldwijd heeft kunnen verspreiden omdat de mens zo nodig wil reizen. Dat het aantal besmettingen in Europa samenvalt met de jaarlijkse massazomermigratie, ook wel vakantie genoemd, is dan ook geen toeval.

Hebben we dan niets geleerd? Nee. De Franse 17de-eeuwse filosoof Blaise Pascal wist het al: ‘Ik heb ontdekt dat alle ellende voortkomt uit het onvermogen van de mens om rustig in een kamer te blijven zitten.’

Hans van Noord, Utrecht

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden