COMMENTAAREsma Linnemann

Het is tijd om online vrouwenhaat aan te pakken

Haat- en dreigberichten ondermijnen een belangrijk emancipatieproces en hebben een ontmoedigende uitwerking op jonge vrouwen.

Fractievoorzitter Rob Jetten, kamerlid Jan Paternotte en lijsttrekker Sigrid Kaag van D66 tijdens de aftrap van de verkiezingscampagne. Beeld ANP
Fractievoorzitter Rob Jetten, kamerlid Jan Paternotte en lijsttrekker Sigrid Kaag van D66 tijdens de aftrap van de verkiezingscampagne.Beeld ANP

D66-leider Sigrid Kaag verbaast zich over de haat die ze in Nederland over zich heen krijgt als vrouwelijke lijsttrekker. ‘We denken dat we tolerant zijn en vrouwen en mannen gelijk behandelen’, zei de politicus deze week in de Volkskrant. ‘Dat is niet zo. Kijk naar mijn Twitterkanaal, dan kun je zien wat misogynie is.’

Dat is precies wat De Groene Amsterdammer deed. In samenwerking met data-onderzoekers van de Universiteit Utrecht onderzocht het opinieblad hoe vrouwelijke politici online worden bejegend – en dan met name op Twitter. Hieruit blijkt dat Sigrid Kaag van alle vrouwelijke politici de meeste negatieve berichten krijgt. In vijf maanden tijd telde De Groene 13.235 giftige tweets, met daarin termen variërend van ‘staatshoer’ tot beschrijvingen als ‘de uitstraling van een rotte pudding’. De analyse leerde verder dat 10 procent van de aan vrouwelijke politici gerichte berichten haatdragend en zelfs bedreigend is.

De Volkskrant deed in 2017 een vergelijkbaar onderzoek, maar dan onder vrouwelijke opiniemakers. Die lieten weten zich geïntimideerd te voelen door onlineberichten en soms te twijfelen of ze hun mening over een bepaald onderwerp moesten delen.

Daarin schuilt het grootste gevaar van online misogynie: het ondermijnt een belangrijk emancipatieproces dat weliswaar niet te stoppen is – vrouwen laten overal hun stem horen, in 2021 doet een recordaantal vrouwelijke lijsttrekkers mee – maar wel te vertragen. Haat- en dreigberichten hebben een ontmoedigende en demoraliserende uitwerking; in het stuk in De Groene Amsterdammer maken de geïnterviewde vrouwelijke politici, van links tot rechts, zich dan ook terecht zorgen: jonge vrouwen zitten veelal op sociale media als Instagram en Twitter. Durven zij wel te kiezen voor de politiek, als ze zien hoeveel drek vrouwelijke volksvertegenwoordigers over zich heen krijgen?

Sigrid Kaag draagt een paar oplossingen aan voor het probleem: mannen moeten zich meer uitspreken tegen vrouwenhaat en techgiganten Google, Facebook en Twitter dienen hun verantwoordelijkheid te nemen.

Die laatsten zouden er in elk geval eindelijk werk van kunnen maken om anonieme accounts aan banden te leggen. In de anonimiteit slaat het morele kompas maar al te makkelijk uit en kunnen daders niet worden aangesproken op hun ondermijnende en bedreigende gedrag.

Zanger Gordon begon vorige maand een petitie om anonieme haat- en dreigberichten te verbieden en de wetgeving rondom online intimidatie aan te scherpen – de teller stond eerder deze week op 40 duizend stemmen. Een prijzenswaardig initiatief, waarbij vrouwen, nu nog een minderheid in de politiek, ook gebaat zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden