Het is tijd om afspraken te maken over wc-papier

Thomas van Luyn
Thomas van Luyn. Beeld Robin de Puy
Thomas van Luyn.Beeld Robin de Puy

Het wordt tijd om afspraken te maken over wc-papier. Internationale, bindende afspraken. Ik heb geen zin meer om, in pakbeet een bioscoopplee, van onderaf in een of ander apparaat te graaien op zoek naar het voorste velletje. Ik wil niet meer op de tast om een richel heen een onzichtbare rol proberen enigszins te draaien, niet wetend aan welke kant ik het velletje moet verwachten, of ik de juiste kant op draai noch hoeveel vieze vingers er voor de mijne hetzelfde hebben geprobeerd. Een rolletje plakband kun je tenminste nog onder een lamp houden (of de vergrootglasfunctie van je smartphone gebruiken; tip van de dag), maar dit soort apparaten geeft zijn geheimen niet prijs. Soms zit de rol zo strak tegen iets aan (de zijkanten? een andere rol?) dat hij niet wil draaien. Ik scheur één snipper los, en, zonder in details te willen te treden, kan ik verklappen dat dit niet genoeg is voor de taak die ik in gedachten had. Minstens één heel velletje heb ik nodig, liever vijf, en die zal ik nooit los kunnen pellen. Misschien is dat met opzet: je hebt tenslotte ook gastheren die hun rol 'het kneepje' geven. Als je een rol een kneepje geeft, plat die enigszins af, zodat-ie niet meer zo lekker ronddraait. Het gevolg is dat er maar één velletje tegelijk afscheurt. Zo voorkom je dat mensen direct twee velletjes afscheuren (de zogenaamde vouw-en-vegers). Dan gaat je rol van 32 cent toch zeker twee keer zo lang mee!

Soms snap ik het hele apparaat niet: dan is er een ding dat heen en weer kan schuiven, waarschijnlijk van volle rolhouder naar lege of zo, maar dat zit dan vast, dus weet ik niet of het voor mij bedoeld is of voor de de meneer die de rollen ververst. Soms zie ik door semi-transparant plastic meerdere rollen en is er blijkbaar een soort roulatiesysteem dat niet werkt. Of wel? Moet ik ergens duwen of trekken? Heeft die rolververser trouwens wel vaste richtlijnen? Of hangt hij de rol soms links, dan weer rechts afrollend?

Dit alles getuigt van minachting voor de toiletconsument. Steve Jobs had de filosofie dat problemen nooit aan de gebruiker liggen, maar altijd aan de fabrikant. Helaas ging hij iets met computers doen in plaats van met wc-rolhouders en zitten we nu met de gebakken peren.

Thuis zijn we meesters van ons eigen domein en gebruiken we eenvoudige rolhouders. Voor iedereen begrijpelijk - behalve dan dat de helft van de mensen het fout doet. Die hangt de rol met de afrolkant tegen de muur. Gadverdamme, zult u nu zeggen, dan graaien mensen toch met hun vieze klauwen tegen de muur, waartegen het papier schurkt dat even later je onbespreekbare zaakje zal aanraken? Nou en of, er zijn hele volksstammen die dat doen. Als je ooit in een restaurant komt waar het papier tegen de muur hangt: ren voor je leven. Waarschijnlijk veegt het personeel hier hun reet af met het doekje waarmee ze je tafel afnemen. Er zou een wet op correcte rol-ophanging moeten komen, en wel zonder raadgevend referendum, want een volk dat zoiets simpels als wc-papier niet snapt, moet je over bepaalde zaken niet laten meebeslissen.

t.vanluyn@volkskrant.nl en @thomasvanluyn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden