Commentaar Cholesterol

Het is te hopen dat kritische huisartsen hun vrijheid blijven gebruiken

Er bestaat geen consensus over wat een te hoog cholesterolgehalte is. Gun de arts zijn interpretatie.

Beeld ANP

Een knieval voor de farmaceutische industrie of een zinnige harmonisatie voor de normen? Volgens een nieuwe richtlijn is de norm voor het ‘slechte’ cholesterol LDL bij hart- en vaatpatiënten verlaagd van 2,5 naar 1,8 mmol/l. Kritische huisartsen zien hierin de hand van de farmaceutische industrie: door de lagere norm komen meer mensen in aanmerking om met cholesterolverlagers te worden behandeld.

Tot dusverre hanteerden huisartsen een norm 2,5 mmol/l, terwijl cardiologen al op 1,8 mmol/l zaten. Het is niet vreemd dat de norm nu is geharmoniseerd: voor patiënten is het merkwaardig en verwarrend als huisartsen en cardiologen er verschillende normen op na houden. Dat de Europese norm ook op 1,8 mmol/l ligt, laat ook zien dat de nieuwe, strengere richtlijn niet uit de lucht is gegrepen.

Maar toch: de verhitte discussie die nu is losgebarsten laat zien dat er in de medische wereld geen consensus bestaat over de juiste behandeling van een hoog cholesterolgehalte. Volgens sommige huisartsen wordt de farmaceutische industrie bevoordeeld door de nieuwe richtlijn, terwijl daar niet of nauwelijks gezondheidswinst tegenover staat en cholesterolverlagers bij veel mensen bijwerkingen hebben.

In een klimaat van − vaak gerechtvaardigd − wantrouwen tegen big pharma zou de medische wereld veel kritischer moeten zijn over de banden tussen artsen en industrie. Een van de cardiologen die aan de richtlijn meeschreef, kreeg geld voor een lezing op een nascholingscongres dat gesponsord werd door de industrie. Op zichzelf is dat misschien niet zo schokkend, maar artsen die meewerken aan zulke richtlijnen zouden elke vorm (en schijn) van belangenverstrengeling moeten vermijden. Bovendien zou nascholing onafhankelijk moeten zijn en niet gesponsord moeten worden door een belanghebbende industrie.

De nieuwe norm is een richtlijn en geen wet. Artsen hebben dus de vrijheid om ervan af te wijken. Van zulke richtlijnen gaat echter een disciplinerend effect uit. De verleiding om zich te conformeren en in te dekken is altijd groot. Niettemin is het te hopen dat kritische huisartsen hun vrijheid blijven gebruiken, zodat er ook voor patiënten een zekere keuzevrijheid overblijft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden