CommentaarSander van Walsum

Het is te hopen dat het gesprek over Coen gevrijwaard blijft van een ruis die de goede bedoelingen overstemt

Of goed bedoelde gesprekken over heikele kwesties ook vruchtbaar zijn, hangt vergaand af van de regie.

Politieagenten omringen het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn. Beeld EPA

Nog geen week nadat Hoorn het strijdtoneel vormde van voor- en tegenstanders van de verwijdering van het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen, heeft burgemeester Jan Nieuwenburg de gemoederen enigszins tot bedaren weten te brengen: de inwoners van Hoorn mogen zich uitspreken over de toekomstige standplaats van het omstreden standbeeld.

Over de vormgeving van de ‘betekenisvolle discussie’ die Nieuwenburg voor ogen staat, en over de precieze invloed van de burgers, zal de komende tijd ongetwijfeld nog wel wat te doen zijn. Maar het voorstel van de burgemeester ging meteen een kalmerende invloed uit: een motie van GroenLinks om Coen naar het Westfries Museum over te brengen werd niet in stemming gebracht.

Zo wordt een beproefd Nederlands middel ingezet om een verhit debat de beslechten: de deelnemers gaan – al is het in overdrachtelijke zin – met elkaar om tafel zitten. Dat op zich is al een weldaad na een periode waarin zij elkaar vanuit hun schuttersputjes hebben verketterd.

Deze methode van conflictbeheersing wordt dezer dagen vaker toegepast. Premier Mark Rutte ontving woensdag deelnemers aan de antiracismebetogingen voor een gesprek over racisme in de Nederlandse samenleving en hoe het debat daarover zou moeten worden gevoerd. Wilfred Genee belegde in Veronica Inside een gesprek tussen Johan Derksen – wederom beticht van een foute grap – en (onder anderen) advocaat Natacha Harlequin.

Dat het welslagen van zo’n gesprek in belangrijke mate afhankelijk is van de regie, bleek uit het feit dat aanjagers van de Black Lives Matter-betogingen zich ‘verbaasd’ toonden dat zij niet door Rutte waren uitgenodigd. Wilfred Genee oogstte kritiek met de harde manier waarop hij Johan Derksen zou hebben aangepakt. Het rumoer dreigt de goede bedoelingen te overstemmen.

Het is te hopen dat het gesprek over Coen gevrijwaard blijft van een dergelijke ruis, en dat de uitkomst – hoe die ook mag luiden – haar legitimiteit ontleent aan het feit dat iedereen zijn zegje heeft kunnen doen. Als betogers de aandacht op een probleem hebben gevestigd, kan het ‘Hoornse model’ in stelling worden gebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden