Opinie Commentaar

Het is te hopen dat Boris Johnson snel leert van zijn nederlagen

De tegenslagen van afgelopen week heeft de Britse premier aan zichzelf te danken.

Boris Johnson Beeld Danny Lawson / Reuters

Eindelijk zou er vaart komen in de eindeloze Brexit-onderhandelingen, hoopten veel Britten, toen ­Boris Johnson premier May in juli opvolgde. Maar anderhalve maand later maakt de luidruchtige premier een haast nog zwakkere indruk dan zijn onfortuinlijke voorganger.

In haar laatste halfjaar in Downing Street 10 leed Theresa May drie nederlagen bij haar pogingen haar Brexit-akkoord met Brussel door het parlement te ­krijgen. Boris Johnson vestigde een nieuw record met twee pijnlijke nederlagen in twee dagen: eerst nam het Lagerhuis een wet tegen een No Deal-Brexit aan en vervolgens sneuvelde zijn plan om nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Het gevolg is dat hij nu gevangen zit in een hoogst ongemakkelijke positie. Als de oppositie niet op korte termijn alsnog akkoord gaat met vervroegde verkiezingen, moet hij Brussel vragen om drie maanden ­uitstel voor de Brexit, ook al zegt hij dat hij nog liever ‘dood in een greppel’ wordt gevonden.

Johnson heeft die nederlaag aan zichzelf te danken. Hij overspeelde zijn hand door eerst te proberen het parlement buitenspel te zetten en vervolgens de ­tegenstanders van een No Deal-scenario onder de Conservatieven met royement te bedreigen. Daarmee forceerde hij een riskante breuk in zijn partij. In feite heeft hij de Conservatieve Partij nu gereduceerd tot een Brexit-partij.

Door te dreigen dat zijn land op 31 oktober desnoods zonder een akkoord uit de EU zou stappen, probeerde Johnson Brussel onder druk te zetten om concessies te doen. Hij was er zo van overtuigd dat die aanpak zou werken, dat hij het niet nodig vond intussen serieus met de EU te onderhandelen over het voornaamste probleem, de noodregeling om de grens met Ierland open te ­houden.

Noch de Europese Unie, noch Groot-Brittannië is ­gebaat bij een wanordelijk vertrek uit de EU, gezien de economische schade die dat zou aanrichten. Toch biedt ook uitstel geen oplossing: het betekent alleen dat we over een tijdje hetzelfde spektakel meemaken.

Het valt te hopen dat Johnson van het koudwaterbad waarop het parlement hem trakteerde heeft geleerd dat het hoog tijd is met realistische voorstellen te ­komen in plaats van te dreigen met hel en verdoemenis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden